Ймовірність захворіти на менінгіт зростає восени і взимку

Шапка не захищає від хвороби

Вам, мабуть, не раз казала бабуся одягати шапку, бо буде менінгіт.

Уявлення про те, що захворіти можна таким чином дуже поширені та міцно вкоренилися у свідомості українців. Мало не в кожній сім'ї є приклади історій знайомих чи знайомих їхніх знайомих, які начебто саме таким чином захворіли на менінгіт, отримали тяжкі ускладнення чи навіть померли. Такого ви не почуєте в західних країнах.

Чи справді через відсутність шапки можна отримати менінгіт? Коротка відповідь — носити шапку та тепло одягатися, коли на вулиці холодно, треба завжди. Але це не те, що врятує вас від менінгіту. Чому? Бо в менінгіту зовсім інші причини.

Менінгіт — це запалення захисних оболонок головного або спинного мозку. Він розвивається як інфекційне захворювання, яке найчастіше викликає вірус, як-от, віруси грипу, вітряної віспи, герпевіруси. Інфікування відбувається, коли хвороботворні мікроорганізми потрапляють в кровотік, проходять гематоенцефалічний бар'єр і викликають запалення мозкових оболонок. Рідше причиною менінгіту можуть бути деякі гриби кандида та найпростіші спірохети. Ще рідше — травма голови, операція на мозку чи у разі вушної інфекції.

Найчастішими причинами менінгіту є все ж віруси та бактерії

Найчастішими причинами менінгіту є все ж віруси та бактерії. При чому бактеріальний менінгіт є дуже небезпечним — смерть від цього типу менінгіту може настати протягом декількох годин, якщо вчасно не отримати медичну допомогу. Симптоми можуть виникнути раптово та миттєво, а можуть і з'явитися через кілька днів — у більшості випадків це відбувається протягом 3-7 днів після зараження збудником. Хоча більшість людей виліковується від бактеріального менінгіту без наслідків, він може мати серйозні ускладнення — пошкодження мозку, втрату слуху, проблеми з пам'яттю чи ниркову недостатність.

Вірусний менінгіт у порівнянні з бактеріальним має легший перебіг. Як правило, якщо імунна система організму функціонує нормально, хворі на цей тип менінгіту не обов'язково потребують особливого лікування та швидко одужують.

Як передаються збудники менінгіту? Це переважно залежить від збудника.

- Наприклад, матері можуть заразити дитину бактеріями стрептококу групи Б та кишковою паличкою під час вагітності та пологів. Це найбільш часта причина менінгіту у маленьких дітей до 1 року, що може стати причиною смерті.

- Деякі збудники передаються з крапельками слини при чханні, кашлі та близькому контакті.

Деякі збудники передаються з крапельками слини при чханні, кашлі та близькому контакті

- Менінгококи передаються через слизові виділення дихальних шляхів або горла. Це найчастіше відбувається при близькому контакті або тривалому контакті з носієм чи хворою людиною.

- Кишкова паличка може потрапити в організм з їжею, приготованою переносниками збудника, які не помили руки після відвідування туалету.

Не обов'язково контактувати з людиною з ознаками хвороби, аби підхопити збудника менінгіту. Людина, яка може інфікувати інших може бути носієм, тобто переносником збудника хвороби, при цьому не хворіючи самостійно.

Симптоми менінгіту можуть виникнути в різному порядку, водночас не всі, а лише частина з них.

Зазвичай першими симптомами менінгіту є підвищення температури від 38 градусів і вище, головний біль та збільшення тонусу потиличних м'язів.

Зазвичай першими симптомами менінгіту є підвищення температури від 38 градусів і вище, головний біль та збільшення тонусу потиличних м'язів

Це може супроводжуватися нудотою, блюванням, тремтінням, світлобоязню чи змінами психічного стану — людина може бути дуже розгубленою та мати сплутану свідомість.

У немовлят симптоми включають тривалий плач, підвищену температуру, вередування, млявість, блювання, відмову від їжі, блідість обличчя, надмірну сонливість.

Характерним симптомом менінгіту може бути висип, який спочатку нагадує плями. Найчастіше він з'являється на кінцівках та боках. Пізніше ці плями утворюють прищі, як при алергії, червоного або червоно-фіолетового кольору. Сигналом, що це висип, викликаний менінгітом, може бути те, що він не блідніє, якщо на нього натиснути за допомогою прозорої склянки. В такому випадку, треба негайно звернутися за медичною допомогою.

Тож були ви в шапці чи ні, чи мали мокре волосся чи ні — не матиме значення, якщо збудник потрапить в організм та викличе запалення.

Невже шапка взагалі не захистить?

Ймовірність захворіти на менінгіт зростає в зимові та осінні місяці, як і на інші хвороби, які спричиняють віруси та бактерії. Все через те, що ми більше перебуваємо в закритих приміщеннях та контактуємо з іншими людьми. Але носіння чи не-носіння шапки до цього не має жодного відношення. Шапка не захистить вас від менінтігу, бо для того, аби захворіти, потрібно, щоб збудник хвороби потрапив у ваш організм. Шапка не стане цьому на заваді.

Це не означає, що шапку носити взагалі не потрібно. Очевидно, що шапка допомагає зігрітися у холодну погоду та банально не відморозив вуха, коли холодно.

Як запобігти менінгіту?

- Вакцинуйтеся. Від деяких бактеріальних та вірусних збудників менінгіту захищають щеплення. Це вакцини проти менінгокока, пневмококу, Hib-інфекції. В Україні діти отримують щеплення проти Hib-інфекції за календарем щеплень у 2, 4 і 12 місяців. Решта вакцин є рекомендованими, але не входять до календаря.

Від деяких бактеріальних та вірусних збудників менінгіту захищають щеплення

- Не використовуйте спільні предмети з іншими людьми — пляшками для води, трубочками для пиття, посудом, бальзамами для губ або зубними щітками.

- Піклуйтеся про свій імунітет. Турбота про імунітет не означає прийом чарівних пігулок, БАДів чи імуномодуляторів. Вони не допоможуть. Збалансоване харчування, повноцінний сон, управління стресом та достатня фізична активність — це основа, яка допомагає залишатися здоровими та зменшує ризики захворіти не лише на менінгіт, але й інші небезпечні хвороби.

- Дбайте про гігієну рук та навчайте цьому своїх дітей. Мити руки треба завжди, особливо важливо перед їжею та після відвідування туалету, після повернення з вулиці чи контакту з тваринами.

- Ретельно готуйте продукти. Особливо, якщо ви вагітні. Нормально готуйте м'ясо та уникайте сирів чи інших молочних продуктів, виготовлених з непастеризованого молока.

Розкажіть про це своїм близьким, які змушують вас вдягати шапку, лякаючи менінгітом, та будьте здорові.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі