Наша доба занадто балакуча. Це проблема

Народиться покоління, яке розпочне епоху мовчазного ренесансу

ХХ століття почалося з "комунікативного повороту". Раптом людей почали цікавити "інші". З'явилося безліч "філософій діалогу". Технології переорієнтувалися з освоєння космосу на комунікації: зв'язок з іншими людьми став важливіший, ніж зв'язок з іншими планетами. Почали вважати - і багато хто досі вважає - що головні проблеми людей народжуються через брак комунікації.

Але не помітили, що проблемою часто є не брак комунікації, а її надлишок. Не відсутність "інших", а їхня надмірна присутність. Не мовчання, а шум.

І можливо вже народилося (чи скоро народиться) покоління людей, які вважатимуть комунікацію проблемою, а не її розв'язанням. Ці люди полетять у космос і почнуть колонізувати всесвіт. Кожен із них знайде собі по планеті, кожен стане "маленьким принцом" (чи принцесою). Вони надсилатимуть короткі листи раз на місяць обмеженому колу людей. Слова, картинки, звуки їх цікавитимуть тільки у виняткових випадках.

Вони створять мовчазний орден і почнуть епоху великих космічних відкриттів. Нашу добу вони вважатимуть занадто балакучою. Дадуть їй поняття: "шумні віки". І розпочнуть епоху мовчазного ренесансу.

Текст є постом автора у Facebook і не написаний спеціально для Gazeta.ua. Передруковується з дозволу автора.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі