Творці Google і Facebook стали жертвами своїх винаходів

Історія про те, чому ніколи не можна чистити френдів

Зараз у топі українського Netflix – фільм "The Social Dilemma".

Люди, які були причетні до створення Google, Facebook, Instagram, Pinterest розповідають про те, що вони наробили.

Чувак, який вигадав функцію "лайк" на Facebook, береться за голову: "Коли ми це впроваджували, то керувалися усім найкращим. Хотіли, щоб люди дарували одне одному позитив. Натомість підлітки почали себе вбивати, отримуючи мало лайків. Ми прийшли до поляризації суспільства, агресії, ненависті людей одне до одного і прямої загрози демократії".

У США, говорять ці люди в інтерв'ю, зараз є колосальний розрив у поглядах. Прихильники демократів та республіканців готові прибити одне одного, ніхто не має і мінімального бажання вступати у діалог. Медіа цей розрив підсилюють – люди дивляться ті канали, які ще більше переконують їх у власній правоті. Усі все більше занурюються у свої інформаційні бульбашки і поняття не мають про альтернативні точки зору.

Ви дивуєтеся антипрививочникам і ковід-дисидентам? А у них уся стрічка Facebook, Youtube, пошук Google говорить, що ковіда не існує і прививки вб'ють їхніх дітей. Тим часом соцмережі підкидають їм усе більше і більше різних теорій змов.

Соцмережі підкидають усе більше різних теорій змов

Важливо в цьому фільмі те, що герої самі ж стали жертвами своїх винаходів. Ось що розповідає чувак, який розвивав маркетингові можливості Pinterest. (Зокрема думав над тим, як змусити людей подовше там сидіти).

Дійшло до того, каже він, що я приходив додому і далі розглядав картинки. Але ж у мене двоє дітей, з якими треба було спілкуватися. Я ховався від них у підвалі.

Усвідомивши усю катастрофічність, герої фільму знайшли способи хоч трохи контролювати увесь цей триндець. Вони впевнені, що систему можемо змінити лиш ми самі. Ось діляться рецептами:

- Не приймайте рекомендацій від Youtube. Завжди обирайте самі.

- Не чистіть френдстрічку! Не видаляйте людей, думка яких вам не подобається або навіть огидна. Ви свідомо позбавляєте себе розуміння реальності. Якщо ви бачите лиш пости, які збігаються з вашою позицією – це дуже, дуже погано. Переконайтеся, що отримуєте різну інформацію, бачите різні точки зору.

- Видаліть додатки, які просто витрачають вас час. Ну хоча б частину.

- Не можете видалити – вимкніть сповіщення. Про них просто хором говорять.

- Мужчина, який працював в Google, зніс його з телефону. Користується Qwant, який не зберігає історію. І нагадує, що є багато розширень для "Хрому", які видаляють рекомендації. Сміється, що зараз радить відмовитися від того, що сам і вигадав.

- В налаштуваннях Google максимально зменшіть персоніфікованість.

У налаштуваннях Google максимально зменшіть персоніфікованість

- Перед тим, як будь-що пошерити, обов'язково перевіряйте, робіть факт-чек. Якщо бачите, що контент направлений, аби викликати емоції – насторожіться.

- У їхніх дітей немає соцмереж до старших класів. Гаджетів - мінімум. Час контакту з ними суворо контролюється. Обов'язкова умова при цьому – ви самі маєте проводити з дітьми значно більше часу.

- Виносимо усі девайси зі спальні за півгодини до сну.

- Видаліться із соцмереж. Злізьте з цієї голки.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі