Від українців буде залежати, чи вистоїть постлукашенківська Білорусь

На наших очах страшний сон Кремля може стати реальністю

Якщо українці щиро підтримають білоруський протест (як литовці свого часу підтримали український) і замість лукаво мудрувати про "вату в головах сябрів", поведуться як справжні брати білоруського народу, "Міжмор'я" з теоретичної концепції може перетворитись на об'єднаний фронт трьох народів проти зазіхання Москви.

Останній раз ми із гідною наслідування періодичністю давали москалям тягла у складі Великого князівства Литовського, Руського та Жемайтійського

Останній раз ми із гідною наслідування періодичнітю давали москалям тягла саме у складі Magnus Ducatus Lithuaniae - Великого князівства Литовського, Руського та Жемайтійського.

За іронією долі, коли путінська Росія позбулася привабливості як справді інтернаціональної імперії - центра православного світу, так і модернізаційно-футуристичного етосу СРСР, з-за всіх цих достоєвських, чайковських, тарковських та ціолковських (навіть з прізвищ яких можна побачити, що вони точно не були чистокровними великоросами) проглянув оскал Орди. В якої немає жодної іншої ідеології, окрім завоювання, руйнування та плюндрування. І саме деградація Росії в орду провокує відродження ВКЛ.

Поведінка сусідів у критичні моменти історії надовго формує модус взаємин між націями

І тут позиція, яку займуть українці щодо повсталих білорусів, має вирішальне значення, у що перетвориться постлукашенківська Білорусь: у московську губернію чи в пазл, без якого наше Міжмор'я ніяк не могло скластися. Бо поведінка сусідів у критичні моменти історії надовго формує модус взаємин між націями, які розуміють один одного без перекладача.

Вже у серпні можна очікувати спробу Путіна "відновити у союзній республіці конституційний лад"

Якщо білоруська історія піде за українським сценарієм (а наразі на вулицях білоруських міст ми наче бачимо прискорений запис подій Майдану), тоді вже у серпні можна очікувати спробу Путіна "відновити у союзній республіці конституційний лад". І тоді від нас, українців, які мають унікальний досвід війни з росіянами, залежить, вистоїть постлукашенківська Білорусь чи ні. Саме на білоруську землю, вірогідно, буде перенесений центр боротьби за майбутнє Східної Європи.

Саме на білоруську землю, вірогідно, буде перенесений центр боротьби за майбутнє Східної Європи

Нам, українським добровольцям, потрібно відкинути усі сумніви і бути готовими підтримати братів-білорусів у боротьбі за незалежну демократичну Білорусь. Бути готовими з братньою любов'ю спробувати допомгти їм уникнути наших помилок. І звичайно, якщо так трапиться, накласти головою за нашу і їхню свободу. Як це зробили Михайло Жизневський та Микола Ілін.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі