Зеленський взявся за футбол

Йому не пояснили, як відроджуються клуби

Північно-корейські диктатори із династії Кімів вже сьомий десяток років регулярно виїжджають на промислові підприємства, новобудови, військові частини, тощо, аби здійснити "керівництво на місці" - дати ощасливленим візитом "великого вождя" місцевим керівникам "цінні вказівки", які ті прагнуть миттєво виконати.

Чимось подібним нині займається Володимир Зеленський. Всенародно обраний "слуга" роз'їжджає Україною і робить практично те ж саме, що й Кім Чен Ин у Північній Кореї. Різниця лише в тому, що "цінні вказівки" українського президента зазвичай неможливо виконати. І всі без винятку, окрім хіба що самого Зеленського, про це чудово знають.

Нещодавно він побував на своїй батьківщині – у місті Кривий Ріг, де розпорядився "відродити футбольний клуб "Кривбас". Ті, кому він це казав, могли би пояснити президентові, що футбольні клуби просто так не "відроджуються" - для цього потрібні гроші. Але запопадливі слуги "слуги" цього не сказали, а заходилися виконувати "цінну вказівку".

Тепер невеличка довідка. Футбольна команда "Кривбас", Кривий Ріг була створена за часів СРСР на базі комбінату "Криворіжсталь", на балансі якого були і стадіон, і команда, і все інше. Таких футбольних команд у нас тоді було безліч, і усі вони припинили існування у нові часи ринкової економіки. Збереглися лише ті, кого фінансують приватні особи. Згаданий "Кривбас" певний час утримував Ігор Коломойський. А потім йому це набридло, і "Кривбас" зник.

Таким чином можна "відродити" що завгодно. Наприклад, перейменувати Маріуполь на Донецьк, "звільнивши" його таким чином від окупантів. А Херсон оголосити Сімферополем і таким чином "звільнити" Крим?

Як тепер його "відродити"? Запропонувати індійським власникам "Криворіжсталі" знову взяти команду "на баланс"? Це, очевидно, нереально. "Повісити" команду на міський бюджет, як періодично роблять у нас футбольні "відроджувачі"? Досвід доводить, що це теж безперспективно. Не для тих, хто "відроджує" футбольні команди за бюджетні кошти не без вигоди для себе, а для, власне, команд, які після такого "відродження" або зникають взагалі, або ледь животіють.

"Слуги" найшли інший вихід! Вони просто перейменували на "Кривбас" іншу футбольну команду із Кривого Рога - "Гірник", яка виступає у другій лізі, приймаючи гостей на стадіоні шахти "Жовтневої". Не знаю, чи запитували про це у тих, хто опікується командою "Гірник", яка існує з 1925 року і має власні, відмінні від "Кривбасу", історію та традиції.

А чому ні? Таким чином можна "відродити" що завгодно. Наприклад, перейменувати Маріуполь на Донецьк, "звільнивши" його таким чином від окупантів. А Херсон оголосити Сімферополем і таким чином "звільнити" Крим? Може, Зеленський вже дав таку вказівку, а ми просто про це не знаємо?

Микола Несенюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі