Світ проходить через нову фазу постколоніалізму. Вона драматична, але неуникна

Кремль дивиться на все це з презирством

Британія думає над випуском монети на честь Махатми Ганді. Контекст: без Махатми Ганді неможливо уявити собі незалежності Індії від Британської імперії.

Як думаєте, коли Росія подумає над випуском монети на честь Мазепи, Бандери, чи хоча би Грушевського чи Винниченка? Думаю, ніколи.

А важливо ось що: світ зараз проходить через нову фазу постколоніалізму. Ця фаза дуже драматична, але неуникна. Виявляється, що формальна незалежність і формальні рівні права в реальності не завжди є справжньою незалежністю і справжніми рівними правами.

Битва "колонізованих" проти "колонізаторів" часто має не дуже приємні і не дуже гідні форми. Але суть її залишається благородною - це розширення простору гідності. Просто дуже часто благородна ідея в реальності має не дуже благородні форми.

Битва "колонізованих" проти "колонізаторів" часто має не дуже приємні і не дуже гідні форми. Але суть її залишається благородною - це розширення простору гідності

Але важливо розуміти: Кремль дивиться на все це з презирством. Бо його мета - виховати в своїх громадян просту думку: бачите, що буде, коли послабити імперську владу? Коли відмовитися від Імперії? Буде вічний та нескінченний "бунт черні". Для сьогоднішнього російського політичного проєкту деколонізація західних імперій у ХХ столітті - це велика помилка. Це шлях, яким російська імперія в жодному разі не має йти. Тому ніякого визнання провини за злочини, вважають у Кремлі і навколо. Ніякого визнання шкідливості імперської політики. І ніякого визнання суб'єктності колишніх колоній.

Просто ми маємо розуміти цей контекст. Black Lives Matter робить російську імперію ще нахабнішою.

Текст є постом автора у Facebook і не написаний спеціально для Gazeta.ua. Передруковується з дозволу автора.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі