Демонтаж Російської Федерації – це найкращий вихід і для України, і для росіян

Інкорпорація – це і є анексія

40 років тому парламенти Латвії, Литви та Естонії ухвалили рішення про приєднання до Радянського Союзу. Володимир Путін називає цей процес "інкорпорацією", яка відповідала тодішньому міжнародному праву.

Але Путін бреше, - пише Віталій Портников для Espreso.tv.

Згідно із домовленостями двох союзників по розділу Європи - Гітлера і Сталіна - Латвія, Литва та Естонія були віднесені до "сфери впливу" СРСР, причому Гітлер негайно вивіз із цих країн німецьке населення. Радянський Союз зажадав від Риги, Каунаса і Таллінна погодитися з розміщенням радянських військ на їхній території. За допомогою цих військ і нових окупаційних частин Червоної Армії у всіх трьох країнах були проведені державні перевороти, їхні уряди зміщені. Після цього пройшли так звані "вибори" до нових парламентів, до участі у яких були допущені тільки комуністи і їхні союзники. Але навіть у цих умовах жителям окупованих країн не довіряли: бюлетень в урну клав не виборець, а член виборчої комісії. Найголовніше - що у передвиборній програмі комуністів не було ані слова про приєднання до СРСР, більш того - навіть самі керівники балтійських компартій і нові "депутати" про це нічого не знали, вони вважали, що будуть правити новими "соціалістичними країнами".

У передвиборній програмі комуністів не було ані слова про приєднання до СРСР, більш того - навіть самі керівники балтійських компартій і нові "депутати" про це нічого не знали

При цьому рішення про приєднання до СРСР згідно з чинними Основними законами країн Балтії могло ухвалюватися тільки на референдумі, а зовсім не шляхом голосування у парламенті.

Через 74 роки після цієї нахабної анексії Путін повторить сталінські фокуси у Криму. Верховна Рада автономії не матиме жодних законних прав ані для голосування про "незалежність" Криму, ані для вирішення про приєднання нової "держави" до Росії. При цьому в Криму навіть не наважилися провести "референдум" про незалежність, що ставить під сумнів легітимність рішення про його приєднання до Росії навіть з російської точки зору.

Це рішення, до речі, суперечило вже не тільки українському, не тільки кримському, а й російському законодавству. Але коли порушення закону зупиняло злочинців - Сталіна, Путіна та їхніх спільників і шанувальників!

Ніяка Конституція Радянського Союзу не змогла зробити країни Балтії частиною цієї огидної держави - просто для того, щоб повернутися до примату міжнародного права, довелося демонтувати сам Радянський Союз. Можливо, ці гіркі, але корисні ліки спрацюють і у випадку з Російською Федерацією: її демонтаж для відновлення територіальної цілісності України є на сьогоднішній день кращим виходом і для України, і для Криму, і для народів самої Росії, в тому числі і для росіян.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі