Коломойський атакує Нацбанк з тилу

Команда олігарха вибиває одного члена правління НБУ за іншим

Люди Коломойського і ті, хто їм співчувають, ведуть постійні атаки на Національний банк. Тут змішалися і інтереси Приватбанку, і бажання декого запустити верстат та отримати високу інфляцію, яка відразу вирішить всі проблеми з бюджетом, і просто кар'єрні інтереси вічних пристосуванців.

Атакують вони Нацбанк як прямо і тупо, через депутатів, так і заходячи з тилу, через Національну раду банку. Там давно окопалися не чужі ідеям Коломойського люди, від яких ми всю дорогу чули тези, тотожні висловлювань Дубинського і Ко. То спочатку вони говорили, що в дефолті немає нічого страшного (відправити б їх усіх зараз в Ліван), то зараз погоджуються, що інфляція повинна бути високою. І все це під сумніви в тому, що в націоналізації Приватбанку все було не так однозначно. І приправлене переживаннями про зовнішнє управліня, які ніби взяті з пропагандистських роликів російського телебачення.

Поки у влади зберігається інстинкт самозбереження, то прямі атаки на Нацбанк приречені на провал.

Поки у влади зберігається інстинкт самозбереження, то прямі атаки на Нацбанк приречені на провал

Незалежність центрального банку є ключовим елементом співпраці з МВФ. Заберете його і впаде весь картковий будиночок. І так, простий народ може під впливом пропаганди з телеканалів не любити співпрацю з МВФ. Але всі, хто близькі до прийняття рішень, розуміють, що альтернативи Фонду немає. А значить і прямо атакувати Нацбанк поки не готові. Поки зовсім страх не втратять. І можна сподіватися, що це ніколи не трапиться.

Але це не означає, що вони не почнуть заходити з тилу. А саме - поступово руйнуючи легітимність правління Нацбанку, намагаючись впровадити туди своїх людей. Адже всі рішення правління - це рішення колегіального органу. І ім'я глави може не означати нічого, якщо у вас в правлінні більшість, яка прислухається до порад Коломойського, і хоче надрукувати побільше гривні. А значить, треба вставити своїх людей в правління НБУ. І перевести його на темну сторону. Ще до того моменту, як з'явиться можливість (років через 6), на законних підставах змінити главу правління Національного банку.

Як вони хочуть це робити?

Приклад на цьому тижні. У всіх членів правління рано чи пізно закінчується термін (вважай, контракт). Як в цьому місяці закінчується у Олега Чурія. І ось глава НБУ подає Чурія на новий термін. Але біда в тому, що затвердити це призначення має Рада НБУ. А вона давно в опозиції з правлінням Нацбанку і в тісній дружбі з Коломойським.

Рада НБУ давно в опозиції з правлінням Нацбанку і в тісній дружбі з Коломойським

І ось ця Рада відмовляється затвердити Чурія. Просто блокуючи його призначення за надуманими приводами. Свою людину вони нав'язати поки не можуть. Але можуть не затверджувати Чурія. При цьому, найсмішніше, їм навіть нічого пред'явити Чурію, особливо після того, як Нацбанк блискуче провів гривню через березневу кризу на тлі паніки в світі, і ми маємо унікальну ситуацію, що в момент фінансової кризи і падіння економіки, світової кризи, курс гривні залишається стабільним.

Виправдовуючи свої дії, Рада НБУ буде говорити про те, що вони не проти Чурія, але не чесно, що ось всюди конкурс, а в Нацбанку не конкурс. Хоча де ще скрізь вони останнім часом бачили конкурси, питання риторичне. Як і те, що проведи Нацбанк конкурс, то Рада знайшла б привід не призначати людину, яка б на ньому перемогла. Або суди б заблокували, як з конкурсом на голову Ощадбанку, благо у Коломойського величезний досвід роботи з судами.

І це всього лише лицемірна спроба втягнути Нацбанк в бюрократичну війну, щоб рано чи пізно нав'язати туди свою людину. Чуйну до бажань політиків. Адже головне почати. Один конкурс. Потім інший. Ви вже втягнулися в діалог. А потім можна конкурс і самим провести. І так далі, і так далі. З огляду на те, що велика частина політикуму в Україні ненавидить Нацбанк, просто тому що НБУ є носієм інших цінностей і єдиним професійним дорослим органом в Україні, то грати в ці ігри для НБУ смерті подібно.

Це історія знову про незалежність Нацбанку. Яку намагаються приборкати представники політиків і олігархів

І ця історія не про конкретного Чурія. Який, звичайно ж, не є унікальним або незамінним. Він просто професіонал, який працює в команді професіоналів. Це історія знову про незалежність Нацбанку. Яку намагаються приборкати представники політиків і олігархів. І це дуже небезпечно. І так, Чурій може продовжувати працювати як в.о., і потенційно це не позначиться на ефективності регулятора. Але дасть ще один привід шавкам Коломойського атакувати Нацбанк. І вибивати одного члена правління за іншим.

Вони атакують методично і масштабно. І якщо у них вийде, то ми дізнаємося, що таке животворяща інфляція. Хоча, у кого є пам'ять, може легко згадати, як це.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі