Магічне мислення небезпечне, бо людина втрачає зв'язок з реальністю

Щоб не стати жертвою маніпуляцій, треба навчитися відходити від емоційного сприйняття подій

Останнім часом доволі часто доводиться спостерігати, як ЗМІ, політики та різноманітні гадалки-екстрасенси використовують магічне мислення заради маніпуляцій суспільством та отримання власної вигоди.

Магічне мислення – це віра людини у те, що непов'язані між собою події причинно пов'язані. Наприклад, віра у надприродні та паранормальні явища, потойбічні сили та конспірологічні теорії, всемогутність власних думок та вчинків тощо. Магічне мислення дає псевдо-пояснення подіям, які викликають почуття тривоги та інші важкі переживання. Це дає тимчасове полегшення і є свого роду інструментом, який допомагає впоратися з почуттям безсилля та жахом невизначеності.

Нестабільність життя, технологічність сучасного світу та перенасиченість інформацією викликає стрес та потребує великої кількості психічних ресурсів. Нові питання постають швидше, аніж з'являються відповіді на старі. Коли ресурсів не вистачає, людина починає шукати швидкі та прості відповіді, ритуали, прикмети та знаки, які заспокоюють та допомагають знайти хоча б якісь опори у ненадійному сьогоденні. Наприклад, невдалий день - тому, що встав не з тієї ноги. Невдача у бізнесі, бо підписав угоду у понеділок, а не в четвер, як радив гороскоп…

Наркотик магічного мислення - ілюзія контролю та безпеки

Наркотик магічного мислення - ілюзія контролю та безпеки. Світ одразу стає як відкрита книга: чорно-білим, зрозумілим та передбачуваним. Але якщо у людини психічний розлад, а її ведуть до гадалки, щоб вигнати нечистих духів – тоді це моральний злочин.

Варто зазначити, що те, яким чином людина адаптується до сучасного світу, залежить від її особистісної структури. Хтось краще витримує власні важкі почуття, а хтось шукає такого захисту, як магічне мислення.

З психоаналітичної точки зору, магічне мислення є природнім етапом розвитку дитячої психіки. Якщо немовля змерзло, і мати його зігріває, у дитини з'являється переживання того, що вона магічно здобула тепло. У фантазії дитини її бажання приводять до задоволення її потреб, вона стає всемогутньою, може керувати навколишнім світом. Пізніше дитина вірить у всемогутність своїх батьків, але, зрештою, у процесі дорослішання - приймає факт, що жодна людина не має необмежених можливостей, і ніхто не всемогутній. Більшість психоаналітиків погоджується, що передумовою такого дорослого розуміння є досвід раннього дитинства, коли дитина могла насолоджуватись нормальними для її віку ілюзіями власної всемогутності, а потім – і всемогутності батьків, від яких вона залежала.

Магічне мислення є природнім етапом розвитку дитячої психіки

Здоровий залишок цього почуття залишається і у дорослому житті та підтримує почуття компетентності та ефективності. Але коли дорослий зіштовхується з почуттями, які для нього нестерпні, – безпорадність, тривога, страх смерті – то може несвідомо захищатися магічним мисленням. Проблема в тому, що в цей момент людина втрачає повноцінний зв'язок з реальністю: як з зовнішньою, так і з внутрішньою.

У той же час ЗМІ активно використовують магічне мислення для завоювання аудиторії. Шоу магів та екстрасенсів бентежать уяву глядачів, оскільки повертають їх до фантазій про можливість власної всемогутності або всемогутності батьків. Іншими словами: або ти сам усе контролюєш, або поряд з тобою є щось всемогутнє, яке тебе захистить, втішить та заспокоїть. Такою "батьківською фігурою" може стати певний телеканал, політична сила, або навіть держава.

Наляканими людьми легше маніпулювати - і такий інструмент, як магічне мислення, активно використовують саме з цією метою

Магічне мислення дає відчуття контролю, але підриває критичне мислення, послаблює здатність свідомо брати участь в політичному та соціальному житті країни. Нам з усіх сторін підказують, що існують певні правила та ритуали – і якщо їх справно виконувати, все буде добре. Але "добре" не настає, адже аудиторія звикає до інфантильної життєвої позиції. До того ж наляканими людьми легше маніпулювати - і такий інструмент, як магічне мислення, активно використовують саме з цією метою.

Щоб не стати жертвою маніпуляцій, треба навчитися відходити від емоційного сприйняття подій та намагатись дивитися на них з точки зору холодного розуму. Також не забувати ретельно обирати джерела інформації та розвивати критичне мислення. Не завадить і пошукати альтернативи для подолання стресу, наприклад, звернутись за підтримкою до близьких. І головне - зміцнювати власні психологічні ресурси та здатність витримувати негативні почуття.

Анна Сокур, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі