Постає нова глобальна нерівність. Америка і світ перед доленосним вибором 

Далекоглядне передбачення Збіґнєва Бжезінського

"У майбутньому крім безпосередніх проблем безпеки слід очікувати виникнення цілковито нової дилеми. Вона пов'язана з можливістю появи справді значної диференціації умов життя людей... Результатом стане нова глобальна нерівність. Нерівність у світі, ґрунтована на відмінностях у добробуті та етнічній належності, буде загострюватися і набуватиме дедалі чіткіших потенційно загрозливих політичних рис. Такий розвиток подій може стати викликом для Америки як провідної демократії світу і навіть для самої демократії", - саме так далекоглядно писав великий гросмейстер зовнішньої політики Збіґнєв Бжезінський у своїй книзі "Вибір: світове панування чи світове лідерство", що вперше вийшла друком ще 2004 року. І ці його мудрі тези сьогодні звучать знову більш ніж актуально і своєчасно. І не лише для США.

Нерівність у світі буде загострюватися і набуватиме дедалі чіткіших потенційно загрозливих політичних рис

Цей американський державний діяч і політолог не лише один з небагатьох зрозумів, що Росія і після розпаду СРСР залишиться загрозою міжнародному миру і безпеці, а й спромігся передбачити серйозні виклики, що стоять сьогодні перед Сполученими Штатами і політичним Заходом у цілому.

І, як це не дивно, наразі знову йдеться про панування чи світове лідерство: глобальне панування так званих "суверенних демократій", схильних ігнорувати права людини, нав'язувати свою волю іншим державам і порушувати міжнародне право, чи відновлення лідерства країн з демократичним устроєм, що при усіх своїх вадах, все ж таки залишається найкращим з можливих шляхів цивілізаційного розвитку.

Який же вибір зроблять врешті-решт Америка і світ?

Олег Бєлоколос, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі