Гроші МВФ уже в дорозі. Тепер починається найцікавіше

Зараз високий ризик дурниць

Гроші МВФ уже в дорозі. А отже, Україна отримує перепочинок і достатнє фінансування на найближчий час.

Отже, Україна отримає не тільки гроші від МВФ, але і фінансування від Світового Банку та ЄС. Ми уникнули сценарію економічної катастрофи. Слово "дефолт" знову не актуальне.

І тепер стає найцікавіше.

МВФ і його транш був головним стримуючим фактором. Пристрій "захист від дурня". Або "захист від корупціонера". Захист від олігарха. Захист від міцного господарника. Він не давав відкотити назад основні реформи.

МВФ і його транш був головним стримуючим фактором. Він не давав відкотити назад основні реформи

Необхідність кров із носа отримати нову програму виставляла заслін перед негативними ініціативами з відкату головних реформ. Яких було дуже багато. А тепер заслону не буде. І потреба в наступному транші може бути вже меншою. Крім того, світові фондові ринки відновлюються. Й іноді здається, що перше півріччя 2020 року просто буде міражем. Україна вже зараз може вийти на ринок і залучити $1-2 млрд. Не виключено, що на тлі такого небаченого оптимізму, який підтримується надрукованим валом доларів і євро, ми побачимо навіть повернення інвесторів на внутрішній ринок.

Напружує і те, що Україна зробила все, щоб розмір першого траншу максимально збільшили. У підсумку, різниця, звичайно, не принципова — $1,9 млрд або $2,1 млрд, але сам сигнал турбує. До того ж другий транш, який має прийти приблизно у вересні не вимагає якихось надзусиль.

Основне у цій програмі — не пошкодити те, що вже було зроблено. Хоча, звичайно, всі прописані в меморандумі реформи вкрай важливі. Не для МВФ. Який не має своїх інтересів узагалі, хіба що ми говоримо про кар'єрні інтереси бюрократів, яким у резюме приємно записати "врятував Україну" або "допоміг Польщі стати цивілізованою і багатою країною".

МВФ не комерційна організація, яка турбується про прибуток. Це ще один міф. Інтерес МВФ — аби Україна більше не поверталася до МВФ. Бо МВФ покликаний робити так, щоб кризових точок у світі було якомога менше. В ідеалі, який навряд чи можливо досягти, щоб їх не було взагалі. А повертатися до МВФ Україну спонукає саме криза. Насамперед криза довіри іноземних інвесторів. Адже гроші потребують усі. Й у світі дуже багато грошей. Але Україні без МВФ грошей не дають. Іншим країнам дають, і вони постійно залучають нові позики, не зачіпаючи водночас популістів у телевізорі. А Україні не дають.

Інтерес МВФ — аби Україна більше не поверталася до МВФ

Що зараз буде під загрозою? Насамперед незалежність Національного банку. Реформа корпоративного управління. Незалежність НАБУ. Атака на всі ці головні реформи стримувалася необхідністю домовитися з МВФ. І зараз ми домовилися. А що буде через 3-6 місяців — на так довго в Україні загадувати не заведено. Так само як в Україні не заведено виконувати взяті на себе зобов'язання.

А отже, є ризик, що атака відновиться. До того ж якщо президент вважає, що структурні зміни — це не створення ефективних незалежних інститутів, а будівництво доріг. Що теж, звичайно, добре. Але жодним чином не структурна зміна. А просто витрачання грошей, які поки є завдяки тому, що за останні 4-5 років відбулась низка справжніх структурних змін. Їх було дуже мало, але вже достатньо, щоб з'явилася можливість закатати мільярди доларів у асфальт.

У підсумку, влада не розуміє, чому важлива незалежність Нацбанку, тим більше, коли дуже хочеться зробити всім дешеві кредити. Як у Європі. Не помічаючи водночас, що "у Європі" самі країни можуть залучати гроші під 0%, а Україні це може тільки снитися. Внаслідок влада не розуміє, чому важливе корпоративне управління, крім того, воно заважає взяти телефон і наказати керівнику Укрексімбанку зробити добре. Коли прокляті іноземці в наглядових радах не слухаються. І навіщо вони там, влада теж не розуміє.

Саме тому зараз високий ризик дурниць. До того ж публіка вже підготовлена. Українські телеканали були заповнені пропагандою про зовнішнє управління. Про погане МВФ. А отже, кроки з відкату реформ можуть бути не тільки приємні, але й популярні. Як тістечка перед сном. Як бутерброд із лікарською ковбасою.

Чим більше дурниць тепер зробить влада, тим більша буде потреба у грошах МВФ потім

Але такі кроки мають свою ціну. Яку заплатять усі. Нехай не одразу. Але обов'язково заплатять. І так, чим більше дурниць тепер зробить влада, тим більша буде потреба у грошах МВФ потім. Бо про важливість незалежності Нацбанку, добре знають інвестори. Бо інвестори прекрасно розуміють, у чому головна роль корпоративного управління. Й інвестори цінують, що в Україні з'явився такий інститут як НАБУ, важливою умовою створення якого була його незалежність. Бо інвестори розуміють, що може стояти за потенційним відкатом "антиколомойського" закону, нехай і через "типу незалежний" Конституційний Суд або за рішеннями інших судів у справі Привату.

Тому кроки влади можуть не тільки зруйнувати співпрацю з МВФ, скерувавши його звичним шляхом саботажу, але і розлякати інвесторів. Однак про це можуть здогадатися не одразу. І будемо сподіватися, що влада встоїть перед спокусою підлітка, батьки якого поїхали на дачу — і тепер можна все.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі