Президент публічно принизив себе

Держава поки що не працює на інтерес країни. Держава дозволяє Коломойському штовхати країну до дефолту

Понеділок мав стати днем боротьби з коронавірусом і коломовірусом в українському парламенті. Депутати повинні були проголосувати два ключових законопроєкти, необхідні для співпраці з Міжнародним валютним фондом. Співпраця з МВФ критично важлива для того, щоб країна уникла дефолту. Дефолту, який зробить всю країну біднішою і слабкішою перед російською агресією. Але депутати не змогли.

Не змогли вибрати інтереси країни. Знехтували навіть побажанням президента. Або вимогою. Хто його тепер розбере.

Чи остаточна ця поразка? Ні. Але вона показова. Ключове голосування, що визначає майбутнє країни. Вимога президента. Економічна криза. Епідемія. В такий момент депутати взагалі не повинні відчувати сумнівів. Але бажання Коломойського виявилося сильнішим. Президента публічно принизили. Хоча, принизив він себе сам. Своєю слабкістю. І своєю нерішучістю.

Чому це відбувається? Відповідальність лягає насамперед на президента Зеленського. Це його фракція. Саме він привів цих випадкових людей під купол. Саме він дав їм владу. І досі бажання ці люди задовольняли. Абсолютно всі. Крім першого бажання, яке було спрямоване проти інтересів Коломойського. Депутати призначали будь-яких людей. Звільняли будь-яких людей. Звільняли гідних. Призначали будь-кого. Досить було тільки волі президента. А що зараз? Раптом не послухалися?

Не можна і дружити з Коломойським, і рятувати країну від дефолту

Чому? Зокрема й тому, що сам президент продовжує грати в гру "пропетляти" з Коломойським. Президент повинен зрозуміти, що є інтереси країни. І інтереси Коломойського. І вони протилежні. І президент повинен вибрати. Не можна і дружити з Коломойським, і рятувати країну від дефолту. Не можна. Президент повинен зайняти публічну позицію, чітко заявивши, що йде проти Коломойського. Дати зрозуміти, що всі державні інститути, які ще існують, будуть спрямовані проти нього.

Уявіть, що ви весільний фотограф із Запоріжжя. Який випадково став депутатом. Просто тому що його округ продали Богуслаєву, виставили його, але народ в пориві любові до Зеленського все одно вибрав весільного фотографа. І ось він потрапляє в Раду, де нічого не розуміє. А тут тобі статус. Багато грошей в конвертах. І купа питань, в яких ти ні в зуб ногою. І ось приходить криза. Ти чуєш, що може бути дефолт. У 1998 році ти ще був у дитячому садку, але розумієш, що, напевно, дефолт — це погано і треба проголосувати проти нього. Але поряд з тобою сидить Дубінський, весь такий з себе важливий і зрозумілими для тебе словами каже, що дефолт — це нормально, що так ми кинемо рептилоїдів і Сороса. І взагалі це весело. Але ти ще не впевнений і, напевно, проти дефолту, тим більше щось таке говорить президент. І ти, напевно, навіть готовий проголосувати проти дефолту. Але тут тобі дзвонить Коломойський і ще більш зрозумілими для тебе словами каже, що він зробить, якщо ти посмієш проголосувати проти нього. І показує пряник, який ти отримаєш, якщо не проголосуєш. І все б нічого, якби ти знав, що президент точно буде за тебе. Але президент начебто проти дефолту. Але одночасно і явно не проти Коломойського, адже хоче призначити його людину міністром охорони здоров'я. І тут ти розумієш, що голосування пройде. І президент знову буде дружити з Коломойським. І тоді навряд чи буде зупиняти Коломойського, якщо він захоче намотати на березу вашу депутатську гідність. І який вибір зробить депутат?

Держава завжди була сильніша за будь-якого олігарха. І президент повинен довести, що держава у нас ще є

Вибір депутата абсолютно логічний. Для такого депутата. І поки президент не займе чітку позицію, іншого вибору не буде. Держава завжди була сильніша за будь-якого олігарха. І президент повинен довести, що держава у нас ще є. Але держава поки що не працює на інтерес країни. Держава дозволяє Коломойському штовхати країну до дефолту.

Який у нас вибір? Або Зеленський просто продовжує грати роль, а насправді думає тільки про інтереси Коломойського і йому плювати на інтереси країни. І тільки зображує бажання врятувати країну від дефолту. Або президент хоче врятувати країну від дефолту. Але не може. Тому що програє в парламенті Коломойському. І який з цих варіантів краще?

Чи можна уникнути дефолту? Так, у нас є запас часу. Але кожен день зволікання в умовах кризи коштує нам дуже дорого. І створюється враження, що для того, щоб парламент консолідувався, треба, щоб всі олігархи об'єдналися проти Коломойського. Тому що дефолт не вигідний нікому з них. І тільки коли стане зовсім гаряче, тільки коли дефолт буде "на завтра", обставини заженуть депутатів у зал і змусять проголосувати. Але це буде дуже болючий сценарій. Тому що в такий момент курс гривні буде летіти вниз щодня, грошей у бюджеті не буде, і ніхто не зможе допомагати бізнесу долати наслідки карантину.

Це бідність. Це злочинність. Це зламані людські долі. І це та ціна, яку ми можемо заплатити за відсутність сьогодні політичної волі у президента. Політичної волі не подати законопроєкти і закликати не допустити дефолт. Ні. Необхідна політична воля боротися з Коломойським. Дати всім зрозуміти, на чиєму ти боці.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі