Серед товарів першої необхідності в Україні першим закінчився долар

Президент може вбити економіку своєю нерішучістю і слабкістю

Українці знають. Якщо щось пішло не так, треба купувати гречку, туалетний папір і долари. І в цьому сенсі мало чим відрізняються від жителів інших країн. І так, нехай у світі не так люблять гречку, як в Україні, але туалетний папір розмели всюди. А попит на долари виник у всіх країнах світу, що розвиваються, країнах третього світу, до яких, на жаль, відноситься і Україна. У підсумку, з моменту початку світової фінансової кризи під тиск потрапили валюти всіх ринків, що розвиваються. У тому числі і України.

Що зараз рухає курсом? Очікування. І побоювання. Які можуть перерости в паніку. Саме тому Нацбанк робить те, за що його сварять. Згладжує падіння курсу, щодня виходячи на ринок і пропонуючи валюту. Те, що називають "спалює резерви". Але треба розуміти, що резерви для того і потрібні, щоб використовувати їх в такі моменти. Вони не потрібні просто так. Щоб лежали і ми ними пишалися. Резерви - це запас на чорний день. І цей чорний день настав.

Що зараз рухає курсом? Очікування. І побоювання. Які можуть перейти в паніку

Ключове це те, що саме очікування рухають курс. Економіка ще не дала приводів. Так, всі розуміють, що буде погано, але поки це не відбилося на реальних фінансових потоках. Доходи від експорту все ще стабільні. Ціни на товари українського експорту ще не полетіли вниз слідом за котируваннями на біржах і нафтою. І оцінити як сильно вони зміняться поки просто неможливо. Але є очікування. І ці очікування змушують людей купувати долари.

І саме природа такого попиту не дозволяє Нацбанку відійти в сторону, дати гривні впасти на новий рівноважний рівень і там вже стримувати курс. Просто тому, що нового рівноважного рівня ще не існує. І якщо гривні дати рухатися швидше, то це просто підвищить градус паніки. Що змусить гривню рухатися ще швидше. І ми можемо побачити снігову кулю, яку неможливо зупинити. Або яка зупиниться дуже далеко. Убивши при цьому шматок економіки, як лавина стирає з лиця землі село, яка є на її шляху.

Окрема тема - хто купує. Політологи в телевізорі кажуть, що це тікають іноземці. Ті самі, що купили наші ОВДП торік. Але це не правда. Частка покупок іноземців в поточному попиті на долари мізерна.

В основному купує населення і український бізнес, який знає, що "сало краще переховати". Свідченням цього став, наприклад, дефіцит готівкового долара. Який показує, звідки йде попит.

Українське населення купило доларів на $300 млн, а іноземці - на $8 млн

Іноземці, продаючи ОВДП, не потребували б готівки. А ось українці дуже її люблять. У підсумку, піковий попит на готівковий долара і денний дефіцит, який вдалося б погасити тільки новим літаком готівки. Для порівняння, за останні дні українське населення купило доларів на $300 млн, а іноземці - на $8 млн. Що добре видно і по статистиці ОВДП, які перебувають у власності тих самих іноземців. Вони не змінюються. Чому? Бо, щоб продати потрібен хтось, хто готовий купити. А таких просто немає. Самі папери іноземці переважно купували довгі, 2 роки, 3-5 і навіть 7 років. У підсумку, велика частина з них застрягла до погашення. І до зовсім нового курсу гривні.

Допомагає і те, що в останні роки населення вже частково звикло до рухів курсу в різні боки. Що дозволяє знизити градус паніки на вході. Але не змінює вступні. Особливо не змінює вкрай негативні очікування бізнесу. Який переважно і продовжить штовхати національну валюту вниз. Українці за п'ять робочих днів купили $2,1 млрд, з яких $1,7 млрд купив бізнес, переважно для оплати зовнішньоекономічних контрактів.

І це не зростання зовнішньоекономічної активності, як ви всі розумієте. Це очікування українського бізнесу. У 2019-му Нацбанк рекордно збільшив свої резерви. І курс рухали не нерезиденти, а внутрішні гравці. Які повірили в світле майбутнє. Тому що НБУ викупив $7,9 млрд, курс все одно збільшився, а іноземців в ОВДП було лише $4 млрд. Курс рухав український бізнес. Своїми очікуваннями. І зараз очікування розгорнулися. І, звичайно, можна звинуватити у всьому Нацбанк. Але це не сильно допоможе вирішити реальну проблему.

Тільки наявність програми МВФ може змінити очікування. А потім і підтримати економіку

Що потрібно робити? Відповідь одна - програма МВФ. Тільки наявність програми може змінити очікування. А потім і підтримати економіку. Коли країна в режимі вже реального часу отримає удар від падіння експорту і неможливість фінансувати свої борги. Кожен день, поки зберігатиметься невизначеність, буде коштувати нам рухом курсу (поки це було близько 50 копійок в день) і сотнями мільйонів доларів резервів. Кожен день роздумів на тему, чи може президент собі дозволити прийняти закон, спрямований проти олігарха Коломойського, який є ключовою вимогою МВФ, вартуватиме нам всім дуже дорого.

І якщо є зараз причина для скликання позачергової сесії парламенту - то це прийняття антиколомойского закону і публічне запевнення, що Україна виконає інші вимоги Фонду. Від президента. Тоді це запустить механізм, тоді МВФ оголосить, що скоро виділить транш. І тоді багато гарячих голів заспокояться.

А поки президент думає, поки депутати бояться, що про них скажуть на "1+1", курс буде повзти вгору. Вірніше, гривня буде падати вниз. І цей попит не вичерпається, як вичерпався попит на туалетний папір. Але президент повинен зробити все, щоб готівкова гривня сама не стала тим самим туалетним папером. І для цього зараз немає економічних причин. Як і для дефолту. Є тільки психологічні. І політичні. І не важливо, "хто вбив Еріку", важливо - хто може вбити економіку України своєю нерішучістю і слабкістю.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі