"Беркутята" повернулися і вимагають суду над нами. Я радий

Вони праві в одному: подіям зими 2014-го потрібна офіційна правова оцінка

Я радий, що двоє "беркутят" повернулись до Києва. І їхнє звернення до керівництва країни мені відверто подобається. Можливо, цим двом хлопцям, яким 6 років тому не повезло поцілити в мене (натомість, на жаль, вдалось поцілити в багатьох наших побратимів), видасться по силі те, що не зміг за ці роки домогтися я та ми всі разом.

Я про офіційну правову оцінку Майдану та всіх супутніх подій.

"Беркутята" однозначно праві у одному: тодішнім подіям має бути дано правове визначення.

Ніхто при здоровому глузді не скаже, що ситуація, в якій посеред Києва сотні людей стріляють одне в одного, а тисячі кидають гранатами, "коктейлями" та камінням - нормальна. Коли люди вбивають одне одного та нищать купу дорогого майна - однозначно, чиниться злочин, і хтось є злочинцем. Питання одне - хто?

Звісно ж, тут ми з "беркутами" бачимо ситуацію діаметрально протилежно. І правий лише хтось один з нас.

Або 16 січня 2014 президент Янукович з групою співучасників вчинив спробу антиконституційного державного перевороту, з цього моменту в країні припинилась легітимність влади, і всі наші дії аж до відновлення цієї легітимності після втечі злочинця були абсолютно законним самозахистом, захистом Конституції та придушенням антиконституційного путчу.

Або ж навпаки - переворот відбувся 21 лютого 2014-го, а заколот з метою повалення законної влади шляхом маосвих безладів розпочався 19 січня на Грушевського.

В обох випадках є злочинці та захисники Закону.

В обох випадках хтось має відповісти за злочин та сісти надовго.

І це не той випадок, де можна "зійтись посередині" чи зробити вигляд що нічого не сталось, так, "хтось погарячкував", "проїхали-забули".

Не проїхали і не забули.

На жаль, попередня влада рівно 5 років старанно намагалась втекти від прямої та однозначної відповіді на питання: хто ж був путчистом, а хто - захисником Конституції взимку 2014 року? І от тепер ми маємо результат - "беркутят", які повернулись, і вимагають суду над нами.

Можливо, хоча б це нарешті змусить нас мобілізуватись та домогтися однозначної відповіді на старанно замовчане 6 років поспіль питання: чим був наш Майдан та ким тоді були ми? Злочинцями чи захисниками Закону від сваволі?

Бо від відповіді на це питання повністю залежить, яку ж країну ми далі будуватимемо.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі