У конституції РФ хочуть закріпити статус Росії як "держави-переможниці"

Путін використав прийом каракатиці. Росіяни блукають в чорнильній хмарі

У восьминогів, каракатиць і кальмарів є диво-зброя - мішок з чорнилом. У разі небезпеки ці головоногі вистрілюють чорнильним залпом і ворог, опинившись в чорнильній хмарі, втрачає орієнтацію. Путін, запустивши процес "конституційної реформи", яка не потрібна нікому на планеті, крім нього самого, використав прийом з арсеналу каракатиці. Частина росіян, які пишуть і говорять, ось вже два тижні блукає в чорнильній хмарі "поправок", число яких постійно збільшується, а їхній характер набуває все більш фантастичних обрисів.

По-перше, в Конституції знайшли місце, куди можна вставити будь-які фантазії. Це місце - преамбула. Член Ради Федерації Олексій Пушков запропонував закріпити в преамбулі Конституції статус Росії як "держави-переможниці" у Другій світовій війні, бо цей статус, за словами Пушкова, "визначає наше існування: і внутрішнє, і міжнародне". На думку керівника руху "Волонтери Перемоги" Ольги Амельченкової, Конституція РФ не може виконувати роль основного закону, якщо не додати в преамбулу слова "про гордість за нашу країну, наші великі перемоги і подвиги наших предків".

У Конституції знайшли місце, куди можна вставити будь-які фантазії. Це місце - преамбула

Першою виявила цей "клондайк" для втілення своїх міфів і мрій співголова робочої групи, директор Інституту законодавства і порівняльного правознавства при уряді РФ Талія Хабрієва. "Потрібно перетворити протидію фальсифікації історії, збереження нашої історичної пам'яті в конституційну цінність. Прекрасне місце для цього - це преамбула", - поділилася вона своєю радістю вже на першому засіданні "робочої групи".

Спортсмену-параолімпійцю Сергію Бурлакову життєво необхідно, щоб в Конституції було написано, що основна релігія Росії - православ'я, а основна мова - російська. Ймовірно, без цього йому важко вірити, молитися і розмовляти. А те, що в першому розділі Конституції Росія проголошена світською державою і жодна релігія не може мати статус державної, це дрібниці.

Співголова "робочої групи" Павло Крашенінніков повідомив в інтерв'ю "Российской газете", що "серед пропозицій є і дуже цікаві, наприклад, пропонують перейменувати посаду глави держави на "верховного правителя".

Пропонують перейменувати посаду глави держави на "верховного правителя"

Враховуючи історичні аналогії цю пропозицію можна вважати досить прогресивною, оскільки посаду цю ввели 18 листопада 1918 і вона пішла у забуття 4 жовтня 1920 році, тобто прожила на світі менше, ніж півтора роки. Причому в кінці свого життя посаду верховного правителя Росії перетворили в "гарячу картоплю", яку адмірал Колчак намагався перекинути Денікіну, той відмовився і спробував перекинути даний титул Врангелю, який титул прийняв, але в дещо урізаному формулюванні "правителя і головнокомандувача збройними силами на Півдні Росії". Так що в самій назві "верховний правитель", можливо, закладений демократичний принцип змінюваності влади. Правда, якийсь аж надто частий і стрімкий.

Каракатиця вміє робити п'ять-шість чорнильних залпів один за іншим, без перепочинку. Путін в цьому вмінні, як мінімум, не поступається хитрому головоногому молюска. Поряд з чорнильною хмарою фантастичних поправок президент РФ запустив в суспільство ще й не менш фантастичну ідею їх прийняття шляхом "загальноросійського голосування". Оскільки нам відразу категорично заявили, що "загальноросійське голосування" - це ніякий не референдум, а що це таке не може толком пояснити ніхто, то і тут ми потрапляємо в чорнильну хмару здогадок, фантазій і цілком порожніх припущень.

"Загальноросійське голосування" - це ніякий не референдум, а що це таке не може толком пояснити ніхто

Змушений повністю процитувати відповідь Крашеніннікова "Российской газете" на питання, що ж таке "загальноросійське голосування": "Процедуру зараз детально опрацьовує робоча група за участю фахівців Центральної виборчої комісії. Вона буде схожа на традиційні "виборні" процедури, але все ж це не вибори. Процедура буде максимально спрощеною, зручною, безпечною і прозорою, здатною забезпечити рівність і реалізацію прав громадян на волевиявлення. Люди повинні мати повну інформацію, щоб вільно і безперешкодно висловити свою волю. Думка громадян стане визначальною. Але, при широкому доступі, треба, проте, стежити, щоб два рази ніхто не голосував. Процедури будуть прописані в цьому ж законі, а організовувати голосування буде ЦВК".

Тут прекрасна кожна фраза. "Схоже на вибори, але не вибори". Все буде просто, зручно, а головне - безпечно. Не бійтеся, росіяни, в ході "загальноросійського голосування" вас ніхто не вб'є, не пограбує і навіть не зґвалтує. Принаймні, в прямому сенсі цього слова.

Накидати купу невиразних, не пов'язаних між собою і руйнівних для залишків держави поправок, створити безглузду "робочу групу" зі спортсменів, акторів і козаків, запропонувати для прийняття всього цього хаосу невідому нікому процедуру, причому все це зробити за лічені тижні - заради чого? Заради того, щоб 9 травня, коли кошмар побєдобєсія досягне свого піку, ні у кого не було сумніву, що парад перемоги приймає людина, яка не тільки особисто розгромила Рейх, а й засновник нової Держави Російської, яка, по суті, є новим російським Рейхом. Нємцов таки був правий у своїй характеристиці...

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі