Нова очільниця Держкіно – ноунейм для галузі

Марина Кудерчук у кіно працювала два з половиною роки, не встигнувши відзначитися суттєвими досягненнями

Найрезонансніший кінопроцес року. Якби якась із українських премій мала таку номінацію, то конкурс на посаду голови Держкіно не мав би жодного конкурента.

Після оголошення результатів президентських виборів у кіноспільності почали ширитися чутки, що очільнику Держкіно Пилипові Іллєнку доведеться залишити свою посаду. Так і трапилося - 19 серпня він подав у відставку. Згодом оголосили конкурс, і один з кандидатів одразу потрапив під шквал обговорень. Олексій Кірющенко, режисер "Слуги народу", "Байок Мітяя" і актор у інших проектах "Кварталу 95". Пан Кірющенко давно живе у Москві, має російське громадянство і зокрема через погане володіння державною мовою з конкурсу вийшов на одному з перших етапів, - пише Лєна Чиченіна для Еspreso.tv.

Лідеркою змагання виявилася Юлія Сінькевич, продюсерка та гендиректорка Одеського кінофестивалю. На одному з етапів вона лишилася єдиною кандидаткою і більшість представників кіноспільноти були впевнені, що її кандидатура - найдостойніша. Проте, Сінькевич не пройшла співбесіду. Одне з пояснень - вона не зможе мотивувати професіоналів працювати на держпосадах.

Сінькевич не пройшла співбесіду. Одне з пояснень - вона не зможе мотивувати професіоналів працювати на держпосадах

Це рішення викликало хвилю обурення кінематографістів, вони навіть зібрали мітинг, який, проте, результату не приніс. Було оголошено наступний конкурс, участь у ньому Юлія Сінькевич брати відмовилася.

21 січня стали відомі імена п'яти фіналістів. Лідером за кількістю балів виявився директор двох столичних кінотеатрів "Бумер" та "Магнат" Сергій Зленко. І знову представники галузі почали передбачати його перемогу. Пан Зленко один з найточніших аналітиків українського кіно, його прогнози по касових зборах часто збуваються. У "ділі" він вже давно, тому добре орієнтується у тих чи інших аспектах.

Але знову - ні. 29 січня міністр культури, молоді та спорту у своєму телеграм-каналі написав: "Уряд призначив головою Дежкіно Марину Кудерчук". Представники кіногалузі відреагували на цю новину із вражаючою одностайністю: запитанням "а хто це?". Не знайшовши одне в одного відповіді почали гуглити.

Отже, Марина Миколаївна Кудерчук менше трьох місяців тому почала працювати заступницею голови Запорізької ОДА. До того два з половиною роки керувала місцевим кінотеатром ім. Довженка. Більше у її біографії нічого пов'язаного з кіно не було. Нинішня очільниця Держкіно працювала у держсекторі, який опікувався екологією, а також була податковою ревізоркою-інспекторкою.

Нинішня очільниця Держкіно працювала у держсекторі, який опікувався екологією, а також була податковою ревізоркою-інспекторкою

Закінчила Товариство з обмеженою відповідальністю "Бердянський університет менеджменту і бізнесу", факультети "Маркетинг"(2013 рік) та "Правознавство" (2016 рік). Згодом - магістратура Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при президентові України.

Пробуємо знайти більше інформації на Фейсбук-сторінці пані Марини. Одразу бачимо доволі промовисту аватарку.

Практично уся стрічка Марини Кудерчук складається з аватарок та обкладинок, фото квітів і з прем'єр фільмів. Майже немає постів із текстом та хоч якоюсь аналітикою. Приміром, про фестиваль, який проводився у кінотеатрі ім. Довженка, можна знайти лише світлини, жодної іншої інформації. Те саме з кіноринком та іншими важливими подіями.

Є фото із Володимиром Зеленським. А також - із Андрієм Єрмаком. Щоправда, можна знайти світлини і з іншими кінематографістами, які приїздили показувати свої стрічки.

Важливо й те, що пані Марина володіє англійською "на розмовному рівні", це вказано на сайті Запорізької ОДА. Голова ж Держкіно мусить володіти англійською або французькою на досить високому рівні, це - одна з головних вимог. Адже одне із завдань – спілкуватися з іноземними колегами, представляючи країну та налагоджуючиділові зв'язки.

Нова голова Держкіно - ноунейм для галузі

Отже, підсумуємо. Нова голова Держкіно - ноунейм для галузі. Для доволі вузької галузі, у якій майже усі всіх знають. Вона обійшла у конкурсі значно сильнішого кандидата. У кіно працювала два з половиною роки, не встигнувши відзначитися суттєвими досягненнями.

В інтерв'ю пані Марина часто не може дати відповідь на питання журналістів щодо тієї чи іншої проблеми українського кіно. Наприклад, уривки з матеріалу сайту "061ua":

"- Може українському кіно бракує реклами?

- ...Коли українські фільми, особливо якщо допрем'єрний показ, намагаємося давати заздалегідь рекламу на телебаченні, показ висвітлюють у ЗМІ та рекламують фільм. Але не знаю, чому зали не заповнені. ...Американських та європейських акторів впізнають. Українські - ще не такі розкручені. Можливо, справа у цьому".

Багато кінематографістів, особливо на менеджерських посадах, здатні дати широке пояснення, чому зали бувають заповнені, а чому ні. Як працює реклама, чому і кому її бракує, причини низьких зборів доволі розкручених стрічок і так далі.

Передбачувано, реакція на це призначення доволі бурхлива. Усі чекають на першу прес-конференцію очільниці Держкіно.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі