Статистика сексуального насильства над дітьми викривлена

Є два фактори, які ускладнюють ситуацію

Чи збільшується в нас кількість випадків сексуального насильства над дітьми?

Це питання вже декілька днів поспіль задають мені журналісти. Бо інформаційний привід. Нарешті прийняли наш багатостраждальний законопроект про запобігання сексуальному насильству.

Попри офіційну статистику, в нас є два очевидних фактори, які точно ускладнюють ситуацію зі статевим насильством над дітьми.

Перший фактор - це війна. Україна не перша країна, яка воює за свою незалежність. І явище збільшення насильницьких злочинів під час війни давно описане до нас. Ми лише підтверджуємо встановлений факт. У зоні бойових дій, в так званій сірій зоні та в районах, що є найближчими до сірої зони - завжди збільшується кількість насильницьких злочинів, в тому числі і випадки сексуального насильства над дітьми. Таке явище пов'язують з можливими декількома причинами: під час війни знижуються пороги чутливості до насильства, змінюються алгоритми поведінки людини в соціумі, вплив тривалого стресу. Жертвами у такі часи і в такій місцевості стають насамперед найбеззахисніші - жінки, діти, люди похилого віку.

Україна в лідерах виробництва дитячого порно

Другий фактор, який точно збільшує кількість сексуального насильства над дітьми, - комерціалізація соцмереж. Україна в лідерах виробництва дитячого порно. Це відеопродукція, яку часто знімають батьки - як би дико це не звучало. Вони викладають за гроші це відео на спеціальних закритих порталах, де це споживають збоченці з усього світу.

З приводу того, що офіційна статистика не відображає реальну картину - це правда. На те є дві причини:

1. Досі самі правоохоронні відомства оцінюють власну роботу кількісними показниками. Вони досі наївно думають, що рівень злочинності залежить тільки від їх роботи і тому дуже соромляться і бояться, що рівень злочинності може рости. Я з жахом завжди думаю, як вони можуть боротись зі злочинністю, коли вони навіть не розуміють, які фактори на неї впливають.

2. Друга причина викривленої статистики по сексуальному насильству над дітьми - це латентність, тобто прихованість цього явища. Коли батьки з двох рочків знімають власну дитину у порно, то дитина нікому ніколи про це не скаже. Вона не розуміє, що це ненормально і думає, що так всіх виховують. Або коли дитина стає жертвою насильства з боку рідного батька (вчора мала справу з таким випадком). Там теж поліція ніколи б не дізналась, якби не прикрий випадок - факт насильства побачили сторонні люди. Мама з якою я спілкувалась - ретельно приховувала ці факти, бо вона живе за рахунок цього горе-чоловіка і в його помешканні. Дитина мовчала, бо вони нею не займались, вона погано говорить і сприймає це як норму свого життя.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі