Стьоб – це пастка, ілюзія свободи

Є зло, більше і менше – і є добро, більше і менше. Завжди треба вибирати

Стьоб - небезпечна зброя. Сучасна ілюзія свободи, сучасна ілюзія чистоти. Ніхто не є морально чистим, твердить сучасний сьобний скепсис, а тому єдиний (перверсивний) спосіб бути чистим - стібатися з "тотального бруду" навколо. Всі брудні, твердить майстер стьобу, і навіть я теж, підморгує він глядачам, але я стібуся з них, і тому я чистіший, тому я крутіший і модніший, і тому я є, а їх немає. Стібуся, отже існую.

Але в цьому пастка, і пастка полягає в тому, що саме так втрачається вибір. Кремлівська інфовійна виховує це відчуття: якщо всі брудні, якщо всі однаково покидьки, то обирати треба й можна тільки те, що ближче до тіла: власних покидьків. Жоден моральний вибір неможливий, нашіптує нам Russia Today, найкращий у світі абсолютизований стьоб - а тому обирай те, що ближче, кайфовіше, стьобніше, зрештою.

Але це брехня. Бо бруд, і зло - це кількісні величини. Є більший бруд і менший. Є зло, більше і менше - і є добро, більше і менше. І треба вибирати, завжди треба вибирати, завжди, на кожному кроці. Не буває так, що всі однакові, не буває, це втеча від вибору. Тотальний стьоб - це лише ілюзія свободи. Насправді це страх вибору. Страусова поза. Теж прагнення зберегти обличчя. Але це обличчя вже нічого не бачить і не розрізняє.

Текст є постом автора у мережі Facebook і не написаний спеціально для Gazeta.ua. Передруковується з дозволу автора.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі