Мільярди рублів російських платників податків кануть в чорну діру ЛДНР

Прекрасна історія про те, хто в кінцевому підсумку залишається головним вигодонабувачем від війни на Донбасі

Як відомо, з 2017 року, коли бойовики ЛДНР віджали підприємства в ОРДЛО у їхніх українських власників, поставками сировини на ці захоплені заводи займається Росія. При цьому діяла наступна схема: компанії-постачальники, щоб не потрапити під міжнародні санкції, діяли через Росрезерв - тобто цілком офіційну державну структуру, яка виступала посередником і брала на себе санкційні ризики.

Виглядало це так. Наприклад, "Евраз" Романа Абрамовича продавав за гроші залізну руду Росрезерву, а Росрезерв під виглядом "допомоги Донбасу" цю руду вже поставляв на металургійні заводи в ОРДЛО. Платили за все, зрозуміло, російські платники податків, тому що Росрезерв - це федеральне агентство з державних резервів і оперує воно бюджетними коштами.

Росія дотувала за рахунок своїх громадян нелегальний бізнес, шахрая і пройдисвіта, який втік з України

Однак, ця сама "допомога стражденному Донбасу" постає вже в зовсім іншому світлі, якщо згадати, що віджаті в українських олігархів заводи дісталися зовсім не "народу Донбасу", а цілком конкретному олігарху Курченку. А точніше - його компанії "Внешторгсервис". Таким чином, Росія фактично дотувала за рахунок своїх громадян нелегальний бізнес, шахрая і пройдисвіта, який втік з України.

І ось кульмінація цієї історії. Заводи і шахти ОРДЛО, які знаходяться під контролем Курченка, як відомо, не платять сьогодні практично нікому. Толком не платять "податки в бюджет ЛДНР", не платять зарплати співробітникам (є борги за кілька місяців), не платять підрядникам і постачальникам. Відповідно, не заплатив Курченко і Росрезеву. А Росрезерв у свою чергу не розрахувався з російськими постачальниками залізної руди.

В результаті компанії, які поставляли руду в ОРДЛО для підприємств Курченка, тепер подають в суд на Росрезерв і вимагають свої борги. І з ними Росрезерв повинен буде розрахуватися, бо борги цілком офіційні. А ось Курченко з Росрезервом може не розраховуватися - що візьмеш із підприємств у ЛДНР? До суду на них не подаси. Таким чином, в цю чорну діру кануть мільярди рублів російських платників податків, які в підсумку спише і розпиляє новий "дах" Курченка в особі московських кураторів його "бізнесу". За все як завжди заплатять російські лохи, яким по ТБ покажуть чергову програму про "кривавих українських бандерівців" і розкажуть про "героїчні республіки".

Уже поставляючи сировину для Курченка в ЛДНР, і "Евраз", і "Еврохим", і ВЭБ одночасно мали дочірні компанії і працювали в Україні

Окрема історія - це участь в цій схемі великих російських компаній "Внешэкономбанка", "Еврохима" і "Евраз". Так, діяли вони через посередника. І все ж, схема, в якій вони брали участь, занадто очевидна. І мені здається, українська сторона могла б домогтися міжнародного розслідування цієї схеми і введення санкцій щодо цих компаній. Хоча, про що говорити, якщо замість цього спостерігаємо протилежну картина. Уже поставляючи сировину для Курченка в ЛДНР, і "Евраз", і "Еврохим", і ВЭБ одночасно мали дочірні компанії і працювали в Україні. Наприклад, "Еврохим" спокійно продав свою дочірню компанію в нашій країні в 2018 році (хоча це майно повинно було бути арештоване). "Евраз" також продав торік свій останній український завод. А компанія "Євраз Транс Україна" працює досі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі