Дистанцію, яку Янукович проходив за роки, Зеленський долає за місяці

Обшуки у Звіробій – індикатор недовговічності влади

Обшуки у волонтерки Марусі Звіробій, як і переслідування депутата Верховної Ради Софії Федини - точний індикатор нестабільності режиму, який встановився в Україні після катастрофічних підсумків президентських і парламентських виборів 2019 року.

Ми часто думаємо, яке рішення президента Володимира Зеленського може призвести до нового протистояння на вулицях, конфлікту громадян і правоохоронних органів, нових президентських і парламентських виборів. Але це - неправильна постановка питання. Тому що ви не знайдете жодного рішення Віктора Януковича, яке призвело б до таких наслідків, - пише Віталій Портников для espreso.tv.

Харківські угоди? Арешт Юлії Тимошенко? Відмова від європейської інтеграції? Хіба хоча б одне з цих рішень, згубних для української демократії і державності, призвело до масових протестів? Зовсім ні. Ба більше - режим сам "профілактував" масові протести, сам організовував обурення пов'язаних з владою і спецслужбами активістів, щоб продемонструвати, яким низьким є рівень протестної активності, як люди "втомилися" від неї після Майдану 2004 року.

Будуть і обшуки, і божевільні закони, і інші помилки, які стануть нашаровуватися одна на іншу - аж до фатальної

Побиття студентів - ось що стало тригером, приводом для нового повстання. А це побиття - демонстрація повної неадекватності влади і конкуренції різних угруповань біля трону Януковича.

Зараз ми маємо всі ті ж складові, тільки кризова ситуація розвивається випереджаючими темпами і дистанцію, яку режим Януковича проходив за роки, режим Зеленського проходить за місяці. Мало хто з людей зі здоровим глуздом не помічає неадекватності влади - про це говорять навіть пристосуванці, які намагаються зробити кар'єри в управлінській плутанині. Конкуренція угруповань біля трону тепер є куди більш очевидною, тому що перемістилася з простору чуток у простір телеграм-каналів. І сам президент - не колишній "пахан", а колишній комік. Це, звичайно, добре, але колишній "пахан" був менеджером свого кримінального світу, а колишній комік - просто афішею, обличчям свого телевізійного проекту. Тому будуть і обшуки, і божевільні закони, і інші помилки, які стануть нашаровуватися одна на іншу - аж до фатальної.

Саме тому головне політичне питання для України - це зовсім не те, що станеться з країною за президента Зеленський, а те, що почнеться після нього.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі