Долар по 24 грн схожий на курс по 8 при Януковичі

Коли курсова піраміда впала, боляче було всім

Напевно, ви вже помітили, що блогери масово пишуть про прекрасний курс долара. Методичка не нова, але рейтинг падає і треба терміново піднімати відсоток жирів у маслі.

Що ж не так з прекрасним курсом долара по 24? Хіба це не чудово на тлі страшилок Порошенка про долар по 100? Не чудово. І ось чому.

1. Курс долара - це не ВВП. Не можна говорити, що в країні все добре тому, що курс долара падає. Правда в тому, що вирости він може за один день настільки, що весь захват буде помножений на нуль. Таких прикладів гри з курсом в українській історії було більш ніж достатньо. Але історія вчить тільки тому, що вона нічому не вчить.

2. Чому курс долара може вирости? Тому що в України дуже багато боргів і не дуже багато валютних резервів. Резервів, звичайно, набагато більше, ніж в 2014-2015 роках, коли їх не було взагалі й відбулася основна девальвація гривні. Але недостатньо, щоб погасити паніку, якщо вона почнеться.

Не можна говорити, що в країні все добре тому, що курс долара падає

3. Крім боргів на курс долара впливає стан економіки. У другому півріччі зростання економіки сповільнилося. Гірше того, найважливіший макроекономічний показник - зростання промислового виробництва, падає вже п'ятий місяць поспіль. Обсяг промислового виробництва в жовтні скоротився на 5% порівняно з минулим роком. Це багато.

4. Цьогоріч в Україні рекордні не тільки борги по зарплаті, а й дефіцит бюджету. Він запланований на рівні 90 мдрд грн. Для порівняння, торік дефіцит був 59 млрд - в півтора рази менше. Природно, чим більше ми витрачаємо і менше заробляємо, тим слабша наша валюта. Але вона не дешевшає. Цікаво, чому, так?

5. Наші борги дорогі і їх обслуговування стає все дорожчим. МВФ припинив співпрацю і не дає дешевих кредитів (під 2-3%) через Коломойського. Щоб розплатитися з боргами, Україна позичає у приватних інвесторів під 18%.

Простими словами, приколи з курсом долара, який падає замість того, щоб рости, дуже схожий на курс 8 при Януковичі. Тоді теж не було ніяких передумов стримувати його на рівні 8. Але заради українців, які вірили в курс більше, ніж в економічні показники, його штучно підтримували. У підсумку, коли ця курсова піраміда впала, боляче було всім.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі