Для нарощування капіталу варто використовувати борги

Чому б нам не позичити гроші на зовнішніх ринках для інвестицій у свої ж інфраструктурні проекти

"І ці люди забороняють нам колупатися в носі": $21,974 трильйони — боргове навантаження США, при ВВП $20 трлн — понад 100%. У Японії борг до ВВП майже 300%, Франція — 236%, Сінгапур — 346%, Україна — 63%.

У боргах немає нічого поганого, якщо вони використовуються як джерело нарощування капіталу і розвитку. Наприклад, якщо ви залучаєте борг під 5%, а інвестовані кошти дають 10% дохідності, але ви на чужому капіталі заробляєте вдвічі більше, ніж потрібно буде віддати.

Корпорації залучають борговий капітал для розвитку нових проектів, для виходу на нові ринки. Уряди залучають борговий капітал для стимулювання зростання економіки — для розвитку важливих інфраструктурних, енергетичних та інших проектів.

Так має бути в ідеалі.

Україна ж набралася боргів внаслідок неефективного управління і для подолання наслідків кризи 2008 року. Ми тоді перекривали бюджетний дефіцит боргами. Китай, зі свого боку, врятував свою економіку і бюджет стимулюванням внутрішнього попиту, зокрема через боргові інструменти.

$1 інвестицій в транспортну інфраструктуру дає мінімум $2 ефекту для ВВП

Уявіть собі некомпетентного директора корпорації, який не вміє заробляти гроші, а всі витрати фінансує за рахунок позик. Як довго така корпорація протягне?

Зараз президент і прем'єр-міністр заявляють про стимулювання зростання економіки до 7% на рік. Для таких темпів зростання економіки потрібно залучати до $30−50 млрд в економіку щорічно.

Інвестори в черзі не стоять, у мене питання, чому б нам самим не позичити гроші на зовнішніх ринках для інвестицій у свої ж інфраструктурні проекти?

Наприклад, $1 інвестицій в транспортну інфраструктуру дає мінімум $2 ефекту для ВВП. При інвестиціях в $100 млрд отримаємо ефект в $200 млрд. А коли ми будемо готові самі ризикувати і вкладати, вже й черга інвесторів з'явиться.

Що нам заважає сьогодні сформулювати 10 основних інфраструктурних та енергетичних проектів і з наступного року почати їх реалізовувати, залучаючи позиковий капітал? Зокрема і всередині України?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі