Мін'юст Росії просить ліквідувати права людини

Путінський режим вважає, що працює на своє самозбереження. Але є одна проблема

Міністерство юстиції РФ попросило Верховний суд ліквідувати рух "За права людини".

Юстиція (по латині justitia, "справедливість, законність, від jus "право"). У латинському перекладі Біблії юстиція є синонімом правди: Блаженні (beati) голодні та спрагнені правди (iustitiam) (Мф. 5:6).

Тобто Міністерство юстиції просить ліквідувати в країні те, що є основою права в будь-якій цивілізованій країні і, судячи з назви, має становити головний предмет турботи і охорони з боку даного міністерства.

Ця подія в ще більшому ступені позначає значне зрушення путінського режиму в бік крайнього посилення, ніж репресії щодо "московської справи" і нескінченні погроми штабів і структур Навального.

На відміну від Навального, глава руху "За права людини" Лев Пономарьов - не опозиціонер. Він взагалі не політик, а правозахисник в тому самому, споконвічному, ще радянському розумінні цього слова, коли гасло дисидентів було звернене до влади: "Дотримуйтесь вашої Конституції!".

Після смерті Людмили Алексєєвої Лев Пономарьов став фактично правозахисником №1 в Росії

Після смерті Людмили Алексєєвої Лев Пономарьов став фактично правозахисником №1 в Росії. Ніхто його на цю "посаду" не призначав, і "посади" як такої немає, але масштаб його організації, що має сотні волонтерів по країні і захищає права громадян Росії в багатьох регіонах, дозволяє оцінювати роль руху "За права людини" як лідера в правозахисному полі.

Лев Пономарьов і його рух завжди виступали за взаємодію з владою, оскільки інакше неможливо захищати права людини. До 2018 року правозахисник Лев Пономарьов отримував президентські гранти. 2018 рік став поворотним у відносинах Льва Пономарьова і путінського режиму. Траєкторія деградації режиму в бік репресивного божевілля жорстко перетнулася з лінією правозахисту і зробила захист прав людини фактично неможливим у легальному полі.

Осатанілі майори, полковники і генерали ФСБ, що висмоктують з пальця справи "Нової величі", "Мережі", що вносять в списки терористів і екстремістів тисячі ні в чому не винних громадян і організацій, побачили серйозну загрозу в правозахиснику Пономарьову. У грудні 2018-го у свої тодішні 77 років Пономарьов отримав 25 діб арешту за організацію акції "За наших і ваших дітей" на підтримку фігурантів справ "Нової величі" і "Мережі".

Мін'юст включив рух "За права людини" в список іноземних агентів

Потім Мін'юст включив рух "За права людини" в список іноземних агентів, після чого узяв курс на знищення організації. В офісі руху відключили електрику, Роскомнагляд засипав їх штрафами, приводом для яких ставали скарги невстановлених "активних громадян" на публікації правозахисників у ЗМІ і на особистих сторінках в соцмережах. І ось, нарешті, позов Мін'юсту про ліквідацію руху.

Судячи з усього, це рішення знищити рух "За права людини" є політичним і прийнято на найвищому рівні. Скаженим майорам, полковникам і генералам ФСБ правозахисник Лев Пономарьов ніколи не подобався, але до певного часу їм його доводилося терпіти, оскільки зверху не було команди знищити. Мін'юст і Роскомнагляд не підкоряються ні ФСБ, ні МВС, ні Федеральній службі виконання покарань. Вони всі підкоряються Путіну...

Ліквідуючи рух "За права людини" і виводячи саму ідею захисту прав людини за межі легальності, путінський режим, очевидно, вважає, що працює на своє самозбереження. Але тут є одна проблема для режиму і його лідера. Коли весь цей путінський фашизм впаде - а він впаде неодмінно - хто, крім Льва Пономарьова захищатиме права Путіна і його подільників? Пилинки б їм здувати з Пономарьова, а не знищувати його організацію...

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі