З Грети Тунберг ліплять святу. Буде поганий фінал для дівчинки

За діяльністю активістки стоїть глибока людська травма

Останні дні ім'я Грети Тунберг на перших шпальтах провідних медіа. Її наводять як приклад "молодого політика", лідера наступного покоління і так далі. Ще б пак - 16-річна дівчинка за пару років злетіла від підлітка, який не ходив у школу "борючись з потеплінням", до людини, що виступає з трибуни ООН і намагається відчитати лідерів держав. Екоактивісти в захваті, деякі не розуміють, є ті, хто називає її ідеалістом.

Одним словом, захоплення, сльози щастя, емоції через край. А за всім цим стоїть глибока людська травма. Сама Тунберг на виступі на TEDx говорить про хворобу в 11 років, депресії і період, коли вона перестала розмовляти. І називає букет діагностованих у неї психічних розладів. Серед яких синдром Аспергера, обсесивно-компульсивний розлад і ще там до купи. Забавно, що список є навіть у Вікіпедії, але ж зайти за посиланням, щоб вивчити, що це таке ніхто не збирається. Дівчинка захворіла, бо хвилювалася за природу - як це прекрасно звучить!

Тунберг називає букет діагностованих у неї психічних розладів. Серед яких синдром Аспергера, обсесивно-компульсивний розлад

Але йдемо, ліземо і читаємо.

Синдром Аспергера - його ще називають дорослий аутизм. Це труднощі комунікації з іншими людьми, групами, характеризуються обмеженим, стереотипним, повторюваним репертуаром поглядів і занять.

На це накладається ОКР - ще більш неприємна штука, яка характеризується розвитком нав'язливих і лякаючих думок, спогадів і т.д.

Невідомо, що стало тригером запуску хвороб для дівчинки, але екологія, боротьба зі зміною клімату в її виконанні прекрасно вкладається в клінічну картинку букету з синдромом Аспергера і ОКР.

Для дівчинки, її батьків це може бути навіть плюсом - вона соціалізується хоча б завдяки одній темі. Але це вже краще, ніж мовчати і ні з ким не комунікувати. Тому вони підтримають практично будь-які її ідеї - я б робив те ж саме.

Для дівчинки, її батьків це може бути навіть плюсом - вона соціалізується хоча б завдяки одній темі

Але питання не в родині - питання в людях, яким потрібна гарна картинка. Дівчинку витягають на івенти, починають розкручувати, говорити з нею, знову таки про проблеми екології і як треба це захищати, і як можна багато чого досягти. Тобто не відводити в інші теми, ведучи і від хвороби, а заганяти глибше, можливо загострювати розлад (пам'ятаємо, що ОКР - нав'язливі думки, що лякають).

Дівчинку завели, вивели на екрани, вона з оскалом гарчала на лідерів держав. Чи досягла вона мети? Ні. Такий виступ "не зайшов". Чи досягли мети ті, хто Грету готував - так, 1000 разів так. Хайп вийшов знатний.

І піпл злетівся, як метелики на вогонь, збігся, як жуки на гірку свіжої органіки.

Сприйняття теми може змінитися, дівчинка змінитися не зможе

Але є одна проблема, формат Грети "заходить" один, максимум два рази. Потім він буде набридати, потім дратувати. Сприйняття теми може змінитися, дівчинка змінитися не зможе. І на цьому етапі отримає новий букет діагнозів (якщо залишиться жива). Другий варіант - спробує залишатися в тренді, підвищуючи ставки, роблячи яскравіше шоу. Але ось, проблема, на певному етапі зробити "яскравіше" без шкоди собі вже не вийде. Знову нехороший фінал для дівчинки.

Зате ціла купа екологічних організацій просто в захваті, ЗМІ в дикому писку - така хайпова тема, така картинка, такі жаби і заставки можна малювати. А дівчинка? А на дівчинку, її батьків цим товаришам, як і споживачам інформації, за великим рахунком однаково.

Станеться з нею щось - мережеві лемінги аватарки підфарбують, можливо флешмоб проведуть і забудуть.

Сумно. Кліматичну проблему це не вирішує, та й дівчинку шкода.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі