Євросоюз пропонує гранти. Росія – смерть і безробіття

Хто вміє працювати з донорами, той залишається у виграші

Місто Долина Івано-Франківської області підвищує свою енергоефективність. Там місцева влада ще 10 років тому взяла курс на зниження споживання газу та електрики, і нині досягли вражаючих результатів. Найважливіше - в основному це вдалося зробити за гранти від європейських донорів. В цілому, завдяки тому, що влада міста використовувала цей інструмент і не соромилися подавати заявки на гранти, їм вдалося залучити близько 60 млн грн. Що для невеликого містечка з населенням 20 тисяч осіб - дуже багато.

За десять років у Долині утеплили всі будівлі бюджетних установ та знизили споживання газу на 60%. Крім того, завдяки гранту від ЄС вдалося також утеплити 30 житлових багатоповерхівок, і там після утеплення витрати на опалення скоротилися на 40-60%! Причому, людям не просто роздали гроші донорів, а поставили умову - 80% утеплення будинку оплачує місто, а 20% мають заплатити самі мешканці. Брати участь у програмі по утепленню могли тільки ті будинки, де люди самі прийшли до згоди і домовилися, що їм це потрібно і скинулися грошима. Таким чином заохочували мешканців до самоорганізації.

Після утеплення витрати на опалення скоротилися на 40-60%

У підсумку кожній квартирі довелося заплатити від 3 до 6 тисяч гривень за утеплення, але ці вкладення окупилися за 2 опалювальні сезони. В Долині немає центрального опалення, у людей стоять котли, так що всі платять за лічильниками і мають можливість відчути ефект від утеплення на собі.

Важливо, що Долина отримує гранти не тому, що вона така унікальна і тільки їй дають гроші. А лише тому, що влада цього міста дізналася про те, які програми існують, не полінувалася написати заявки і взяти участь в конкурсах. Заступник мера Володимир Смолій каже: гроші є, треба тільки вміти їх залучити. Хто вміє працювати з донорами, той в результаті і залишається у виграші.

Не зміг згадати жодного українського міста, якому б російські донори запропонували якісь проекти і давали кошти на утеплення будинків

Поки слухав все це, згадував багатостраждальні міста Донбасу. У більшості з них нікому навіть в голову не прийшло придумувати і пропонувати донорам подібні проекти. В якомусь Рубіжному мер мабуть навіть не знає, що таке гранти, і думає, що це якесь лайливе слово, пов'язане з рептилоїдами і масонами. Але при цьому впевнений, що на Західній Україні живуть нахлібники, які їдять за його рахунок.

А ще це наочна історія про те, чим дружба з ЄС відрізняється від дружби з Росією. Скільки не намагався, не зміг згадати жодного українського міста (нехай навіть в східних областях), якому б російські донори запропонували якісь проекти і давали кошти на утеплення будинків, підвищення енергоефективності тощо. Може ви знаєте? Я не знаю. Знаю багато міст, куди Росія принесла смерть, горе, безробіття і комендантську годину. А ось аналога Долини, де б місцеві жителі отримали реальну допомогу від російських фондів, немає.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі