Цемах і Вишинський можуть зірвати обмін полоненими

Вони громадяни України. Мають право відмовитися їхати в РФ

Цемаха відпускають "під особисте зобов'язання". Це означає, що він - можливий учасник процесу обміну.

Якщо це так, то для України це означає, що ми сідаємо на розтяжку і на потенційний конфлікт з державами, чиї представники делеговані в групу з розслідування справи MH-17. І, якщо належним чином не оформили його свідчення у справі малазійського боїнгу, з урахуванням, природно, питань, які хотіли поставити прокурори Нідерландів, ми маємо конфлікт з цією державою.

Після цього, через 2-3 місяці, як раз до нової доповіді у справі Боїнга РФ може підготувати і реалізувати (мені здається, що навіть не може, а зробить) інформаційну атаку під загальною тезою "сьогодні Україна блокує розслідування трагедії". Наступний етап - чергове "надання своїх доказів". І, якщо до того моменту у нас не буде нового "витягнутого з ОРДЛО свідка", наша аргументація буде слабкою.

РФ може підготувати і реалізувати інформаційну атаку під загальною тезою "сьогодні Україна блокує розслідування трагедії"

Третій етап для РФ - висунення питання про санкційні пакети, які ввели після краху Боїнга. Адже якщо у Кремль зможе зробити свою версію про "блокування Україною розслідування", нехай не основною, але "однією з" - санкції будуть виглядати трохи дивно з погляду обґрунтування їх введення.

На цьому ж етапі посилиться тиск на нас в Нормандському форматі щодо "примусу до компромісу". Якщо до того моменту (це 4-6 місяців) Україна не матиме власного плану по завершенню війни, з розписаними варіантами, необхідними ресурсами і логікою політики в цьому регіоні на найближчі, хоча б 5-7 років.

У внутрішній політиці України, якщо таке станеться, це означатиме появу ще однієї точки напруженості як між різними політичними силами, так і всередині правлячої партії. Крім того, це буде потужний удар по відносинах силовиків з президентом і його командою. Зеленський, який і так не може похвалитися хорошими показниками лояльності командирів середньої ланки, погіршить ситуацію. Найгірше, що "цільова група" такого - офіцери спецслужб, які, крім усього іншого, забезпечують безпеку далеко від лінії фронту.

Зеленський, який і так не може похвалитися хорошими показниками лояльності командирів середньої ланки, погіршить ситуацію

І, нарешті, президент Зеленський сідає ще на один шпагат. Видати Цемаха - це порушити, серед іншого, статтю 25 Конституції України "Громадянин України не може бути вигнаний за межі України або виданий іншій державі". Не видати - зірвати обмін. Але, обмін може бути зірваний і ще одним способом - театром у виконанні того ж Цемаха і Вишинського. Обидва - громадяни України і в останній момент можуть сказати "ми не хочемо їхати". В такому форматі висилка власних громадян, та ще силова - це шоу, яке виставить країну і її владу в досить непривабливому світлі.

Для самого Цемаха це означає смерть. Так склалося, що за останні 2-3 роки практично всі ключові потенційні свідки, які жили в РФ, відійшли в інший світ. Когось збила машина, хтось потонув, у деяких не витримало серце. Цемах пороздає інтерв'ю пару місяців, потім поїде жити в російську глибинку. І там, о, несподіванка, з ним може трапитися нещастя.

Цемах пороздає інтерв'ю пару місяців, потім поїде жити в російську глибинку. І там, о, несподіванка, з ним може трапитися нещастя

Таким чином, за рахунок гри з однією людиною, Російська Федерація може досягти відразу кількох дуже важливих для неї цілей:

1. Входження України у відкритий політичний конфлікт з Нідерландами і ще кількома європейськими державами.

2. Створення умов для обговорення питання доцільності і виправданості дії санкцій, накладених після краху Боїнга.

3. Створити вісь напруженості між українськими силовиками і українським президентом, яку пізніше можуть використати для комбінацій по розгойдуванню ситуації всередині країни.

4. Створення передумов для виникнення політичної кризи. Або, якщо бути точним, набір фактажу для кризи, яка з великою ймовірністю виникне в 2020-2021 рокох в разі війни влади з олігархічними групами. При цьому (якщо не вирішили питання з громадянством Цемаха) гарант Конституції опиниться в ситуації, коли є факти прямого порушення (в рамках його домовленостей про обмін) тієї самої Конституції.

У зв'язку з цим я дуже сподіваюся, що:

1. Цемаха не включатимуть до групи обміну.

2. Якщо все ж включили, то він як мінімум дав свідчення, які були оформлені належним чином. А Україна вирішила питання з його громадянством. Наприклад, сам Цемах написав заяву про відмову в зв'язку з наявним громадянством РФ.

3. Україна встигне за найближчі 4-6 місяців доопрацювати свій план по Донбасу - він потрібен в будь-якому випадку.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі