Марш ветеранів поглибив протистояння з Росією, а Україну зшив

Треба завжди називати речі своїми іменами

Кажуть, що Марш ветеранів та написані про нього тексти знову розколюють Україну і поглиблюють протистояння.

Протистояння між ким і ким?

Між політичними силами? Так жодної політичної символіки на марші не було. Я дивився від початку до кінця. Не було.

Між армією і народом? Так народ стояв обабіч дороги, аплодував і кричав слова подяки та визнання. Навколо мене люди зривали голоси і відбивали долоні.

Між Сходом і Заходом? Так схід і захід, північ і південь пройшли у найбільш справедливому порядку - за абеткою (щодо абетки всі претензії до Кирила і Мефодія).

Може, між націоналістами та інтернаціоналістами? Так в колонах йшли люди різних політичних поглядів та етнічного походження, праві і ліві, націоналісти зразка XIX сторіччя та космополіти зразка XXI сторіччя (я бачив чимало знайомих, тож кажу з певністю).

Армія - це державна інституція. І вдягаючи військову форму, людина підкреслює належність до неї

Між народом і державою? Так армія - це державна інституція, і вдягаючи військову форму, людина підкреслює належність до неї. Так само державною інституцією є поліція, яка сприяла маршу. І найголовніше: ветерани захищали українську незалежність, тобто українську державу, а не власний хутір.

Може, між тими, хто стояв на узбіччі, і тими, хто дивився телевізор? Знову не вгадали. Адже ті, хто дивився телевізор, могли переживати такі ж емоції, як і ті, хто стояв на узбіччі. Не всі змогли приїхати, у кожного свої обставини. Я певен, мільйон переживав біля екрану те саме.

Так між ким і ким поглибив протистояння Марш ветеранів?

Я вам скажу. Він справді поглибив протистояння. Протистояння між Україною та Росією. Між агресором та незалежною країною. Протистояння, яке у Кремлі хотіли би замазати, оголосити "внутрішнім конфліктом", перетворити на постійну криваву рану, на заморожену ракову пухлину.

А Україну цей марш, навпаки, зшив. Схід і Захід, правих і лівих, цивільних і військових, молодих і старих.

Оригинал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі