У бажанні повернути Росію у G7 немає ні логіки, ні поваги до цінностей

Трамп і Макрон все більше віддають перевагу світу власного его перед світом реальної політики

У згоді президентів Сполучених Штатів і Франції з можливістю запрошення президента Росії на зустріч лідерів великої сімки в 2020 році немає ніякої політики, ніякої логіки, ніякої поваги до цінностей. Немає нічого крім дріб'язкового марнославства, яке неприпустимо для керівників великих світових демократій, пише публіцист Віталій Портников для Грани.ру.

Немає ніякої політики, тому що Трамп і Макрон не могли не розуміти, що їх пропозиція ні до чого не приведе. Для запрошення на сімку необхідна згода всіх учасників престижного клубу. Вже на наступний день після появи інформації про домовленість американського і французького президентів канцлер Німеччини Ангела Меркель і прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон з цією ідеєю публічно не погодилися. Не потрібно бути президентом США або Франції, щоб це передбачити.

Росія не стала ні провідною економікою світу, ні демократичною країною. Її президенту нічого робити поруч з лідерами країн сімки

Немає ніякої логіки, тому що немає насправді ніякої нагальної потреби у поверненні Росії в формат вісімки. Сімка - об'єднання провідних економік світу. Демократичних економік, додамо - саме тому до участі в клубі не запрошують Китай. Росія не входить в десятку найбільших економік. Про демократію в цій країні - особливо на тлі масових репресій останніх тижнів і нахабної поведінки російського правителя під час прес-конференції в форте Брегансон - остережеться говорити навіть найбільший доброзичливець кремлівського режиму. Коли лідери сімки запрошували на свої зустрічі Бориса Єльцина, вони сприймали його як керівника Росії, яка демократизується і є правонаступницею СРСР - країною, яка з ворога стає другом. Саме тому на відсталість економіки Росії просто закрили очі. Це був аванс, який не виправдався. Росія не стала ні провідною економікою світу, ні демократичною країною. Її президенту нічого робити поруч з лідерами країн сімки.

Немає ніякої поваги до цінностей, тому що Путіна вигнали з клубу після анексії Криму і початку війни в Донбасі. Найголовніший злочин кремлівського правителя - це анексія частини території іншої держави, перший такий злочин після скоїних Адольфом Гітлером. Захист міжнародного права, територіальної цілісності суверенних держав - одна з головних цінностей демократії. Повернення Путіна до участі у зустрічах в форматі вісімки означатиме фактичний перегляд цих цінностей.

Я не здивований, що Трамп і Макрон цього не розуміють. Обидва політики занадто зациклені на собі. Трамп увірував в свою роль "президента земної кулі" буквально з першого дня після перемоги на виборах в США - і не помічає, що насправді вплив країни, якою він керує, значно зменшилася за останні роки в різних регіонах світу, а надії на "угоди" з диктаторами виявилися, як і слід було очікувати, ілюзіями дилетанта.

Трампа і Макрона - та й нас разом з ними - рятує тільки те, що Путін теж не реаліст

Макрон з першого дня після свого обрання президентом Франції - і особливо після електоральних проблем Ангели Меркель - бачить себе лідером Європи, дарма що у нього просто немає економічного потенціалу для такої ролі, а у внутрішній політиці труднощів не менше, ніж у федерального канцлера.

Але Трамп і Макрон все більшою мірою віддають перевагу світу власного его перед світом реальної політики. Приборканий Путін повинен стати діамантом в коронах, яку вони піднімуть на власні голови. І російський президент, який не збирається поступатися і приборкуватися, використовує слабкості колег і підсилює їх ілюзії.

Трампа і Макрона - та й нас разом з ними - рятує тільки те, що Путін теж не реаліст. Що він свято вірить, що за всіх зможе обдурити, а всіх поки що не виходить. Та й що він керує 18-ою економікою світу, а не, припустимо, другою - і залежить від перших восьми набагато сильніше, ніж сам це усвідомлює.

Зрозуміло, що Путін ні в яку вісімку не повернеться. Зрозуміло, що ні про що серйозне він із Заходом не домовиться. Зрозуміло, що він так і буде хамити і знущатися при кожному зручному і незручному випадку, як це було на днях на зустрічі з Макрона в форте Брегансон. Так що ніякої цивілізаційної та моральної катастрофи не станеться. Однак почуття відрази від цього слабше не стає.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі