Україна ризикує перетворитися на філію "русского мира"

Варто подумати про інститут "негромадян"

Якщо президент не виправдав надій виборця - його можна переобрати. Але якщо народ не виправдав надій президента, чи може він змінити його на інший народ?

Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким спрощує отримання громадянства України окремим категоріям громадян Російської Федерації. Мова про опозиціонерів, добровольців, які воювали в АТО, і тих, хто представляє для України особливий інтерес, - пише Лариса Волошина для ДС.

Така собі відповідь на роздачу російських паспортів в ОРДЛО і своєрідний тролінг Кремля на тлі масових протестів в Москві і затримань їх учасників. Проте громадськість тут же запідозрила недобре. Адже в Росії переслідуванню піддаються абсолютно різні особи. Від Новодворської і Нємцова до Навального з його кримським бутербродом і Лимонова з публічними українофобськими істериками. То чи буде в Україні ротація "нееліт"? Давайте розберемося.

Зеленський ввів подвійне російсько-українське громадянство? Під час війни з Росією

Указ звільняє шукачів українського громадянства від необхідності обов'язкового звернення до органів влади РФ з повідомленням про вихід із російського громадянства. Для багатьох воїнів АТО і друзів України це дещо спрощує ситуацію. Однак виходить так, що своїм указом президент Зеленський ввів подвійне російсько-українське громадянство? Під час війни з Росією...

Ну і друге питання: чому громадянство, а не посвідка на проживання чи політичний притулок? Треба пам'ятати, що в разі спрощеного громадянства йдеться не просто про біженців. Це виборці. Захисники указу стверджують, що бажаючих стати громадянами України серед росіян мало. Тому вони не можуть істотно змінити електоральний ландшафт. Скільки навчених диверсантів потрібно, щоб вкрутити лампочку Ілліча і почати "русскую весну"? За словами Ігоря Стрєлкова-Гіркін - теж опозиціонера, який нещадно критикує путінський режим за зайву м'якість до ворога, - не більше сотні.

В разі спрощеного громадянства йдеться не просто про біженців. Це виборці

Стрєлков, Безлер та інші в'їхали в Україну незадовго до початку окупації і продовжили спокійно вибудовувати диверсійні мережі в Криму і на Донбасі за російські гроші.

Люди зі статусом політичних біженців в даній ситуації більш небезпечні. Адже якщо людина, яка стверджує про політичне переслідування, продовжує спокійно їздити в Москву, володіє російським бізнесом і безперешкодно переводить гроші в Україну - значить, їй насправді нічого не загрожує. Така людина повинна бути перевіреною, позбавленою статусу і видвореною з України.

З посиленням деградації Росії людей, які незадоволені владою, там буде більшати. Якщо Україна не поставить фільтри, вона ризикує перетворитися на філію "русского мира". Без Путіна, але з "кримнашистами" і свідками імперської величі.

Тих, хто не визнавав її державності, не хотів знати її мову і не поважав її культуру та історію, було 40% населення

На закінчення хочеться нагадати досвід Естонії. В силу посиленого заселення території цієї окупованої країни "справжніми радянськими громадянами", які повинні були розбавити націоналістичний автохтонний елемент, на момент здобуття незалежності Естонія зіткнулася з величезною проблемою. Тих, хто не визнавав її державності, не хотів знати її мову і не поважав її культуру та історію, було 40% населення. За чверть століття перебування в Євросоюзі і НАТО мало що змінилося. Благо ці люди не голосують. Інакше б не було вже ніякої Естонії. Саме за допомогою п'ятої колони в 2007 році. Росії вдалося влаштувати провокації в Таллінні через перенесення пам'ятника Невідомому солдату. Можливо, Україні краще подумати про інститут "негромадян"?

Ігри з громадянством можуть суттєво послабити Україну. Президент Зеленський повинен це розуміти. Коли Путін роздає паспорти українським громадянам, він намагається зв'язати їх з чужою ворожою країною. Навіщо спрощувати отримання громадянства на законодавчому рівні, якщо йдеться про декілька сотень осіб? Ось і підпишіть указ, надавши патріотам поіменне громадянство. Навіщо створювати указ? Хіба тільки для того, щоб під його дію потрапили тисячі, десятки тисяч. Чому в указі не сказано про обов'язковий екзамен на знання мови та історії України? Про повагу до держави і її символів?

Чому в указі не сказано про обов'язковий екзамен на знання мови та історії України? Про повагу до держави і її символів?

Ще одне питання - безпека. Здавалося б, що можуть зробити кілька сотень переселенців з Росії? Тут пригадую лютневий вечір 2014 року в Севастополі. У військову комендатуру Чорноморського флоту РФ стоїть величезна черга, що складається з чоловіків різного віку, одягнених у цивільне. Це військові пенсіонери, які оселилися в місті після відходу на заслужену пенсію, російські дачники і відставні силовики, які багато років проживали в українському Криму. Деякі з них обзавелися українським громадянством, але більшість не мали. У наступні дні вони стануть ядром "Самооборони Криму" і попрямують на захоплення українських частин, переслідування активістів, викрадення і вбивства. Що можуть зробити кілька сотень натуралізованих агентів, які випали з поля зору спецслужб? Багато чого. Особливо якщо в регіоні вже є створені диверсійні мережі, а місцева влада заздалегідь сформувала і озброїла загони готових на все маргіналів.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі