Зеленський не знайшов ключ до Трампа

Очікувати реального результату від людини, яка тільки намагається розібратися в складнощах великої політики, було б наївним

Терміни зустрічі нового українського президента Володимира Зеленського з його американським колегою Дональдом Трампом переносяться буквально щотижня.

Більш того, змінюється інформація і про сам формат такої зустрічі, - пише Віталій Портников для espreso.tv.

Якщо ще кілька днів тому можна було розраховувати на візит українського президента до Вашингтона, зараз Зеленському доведеться летіти на сесію Генеральної асамблеї ООН, щоб поспілкуватися з американським президентом в кулуарах заходу. А такий формат спілкування - доказ того, що з організацією справжнього візиту у команди Зеленського нічого не виходить. І дарма президент України заперечує, що користувався послугами американської лобістської компанії для захисту своїх інтересів у Вашингтоні. Якби така компанія допомогла б йому знайти ключ до Трампа, це стало б успіхом не тільки для самого президента, а й успіхом для України. А так - не виходить у Зеленського, не виходить у країни. І нічого доброго в такій відсутності у Трампа інтересу до зустрічі із Зеленським ні для кого з нас немає.

Нічого доброго у відсутності в Трампа інтересу до зустрічі із Зеленським ні для кого з нас немає

При цьому варто нагадати, що саме обрання Зеленського президентом привернуло увагу Трампа. Американський президент телефонував новому колезі. І, на перший погляд, можна було розраховувати на новий формат діалогу. Адже як політик, шоумен Зеленський ближче до шоумена Трампа, ніж Порошенко. І шлейфу співпраці з адміністрацією демократів у Зеленського немає.

Але за час, який Зеленський знаходиться на чолі України, очікування Трампа і його команди могли просто не отримати реального підтвердження. Адже проблема спілкування політиків-шоуменів між собою як раз в тому, що самі вони хочуть справляти враження, а від інших очікують реальних дій, а не слів і обіцянок. До того ж саме зараз Трамп фактично увійшов в режим початку передвиборної кампанії, нового серйозного протистояння з демократами, зокрема - з Джозефом Байденом. І від Зеленського - як і від будь-кого іншого - Трамп чекатиме реальної підтримки, а не розмов. Але проблема в тому, що надання такої реальної підтримки є величезним ризиком. Ризиком і в разі поразки Трампа - новий президент-демократ цього не забуде Києву. І в разі перемоги - тут ми ризикуємо втратити двопартійну підтримку в конгресі США.

Проблема спілкування політиків-шоуменів між собою як раз в тому, що самі вони хочуть справляти враження, а від інших очікують реальних дій, а не слів і обіцянок

Тому завдання Зеленського з пошуку взаєморозуміння з Трампом не назвеш простим. З пошуком ключів до американського президента - особливо в нинішніх умовах передвиборної боротьби в США - не впорався б і досвідчений політик. Очікувати реального результату від людини, яка тільки намагається розібратися в складнощах великої політики, було б наївним. Залишимо цю наївність виборцям Зеленського і самому колишньому шоумену.

І зробимо простий висновок - в питанні відновлення українсько-американського діалогу не варто покладати на Зеленського помилкових надій. Принаймні, до президентських виборів у Сполучених Штатах. І з суб'єктивних причин, і, між іншим, з об'єктивних. Так, обрання Зеленського президентом - проблема України. Але є і куди більша проблема, яку ніяким українцям не вирішити.

Ця проблема - сам Трамп.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі