Кремль остаточно скидає демократичні декорації

Россия снова во мгле

Наступного року столітній ювілей книги Герберта Веллса "Росія в імлі". Англійський письменник настільки добре ставився до Росії, що, коли повернувся в Британію у 1914 році після першого відвідування Росії, запропонував зробити російську мову обов'язковою для вивчення в англійських школах. Після візиту в Радянську Росію в 1920 році і спілкування з Леніним про свої ідеї, щоб англійські школярі вчили російську мову, великий фантаст вже не згадував...

Автору фантастичного роману "Машина часу" було складно уявити, що його антиутопія втілиться в життя не через кілька сотень тисяч років, як в романі, а набагато швидше. Правда, російські морлоки, на відміну від веллсівських, живуть не під землею, світла не бояться, хоча свою країну періодично занурюють в імлу. Сьогодні в Росії вся Сибір аж до Уралу задихається від диму. Пожежі охопили лісові масиви площею 2 млн га. Гасити їх влада не збирається, оскільки, мабуть, вважають, що це не їхній обов'язок.

Російські морлоки, на відміну від веллсівських, живуть не під землею, світла не бояться, хоча свою країну періодично занурюють в імлу

Якщо щодо сибірських пожеж владу можна дорікнути в бездіяльності, то політична пожежа в Москві - подія абсолютно рукотворна, створена умілими ручками столичної і федеральної влади. Яка спочатку так незграбно забракували зібрані незалежними кандидатами в депутати Мосміськдуму підписи, що це свавілля у літній сонній Москві вивело на вулицю 22,5 тисяч осіб. Потім глава Центрвиборчкому Елла Памфілова під час зустрічі з недопущеними до виборів кандидатами була змушена обіцяти, що її співробітники особисто розберуться з кожним підписом і відновлять законність.

Після чого Кремль згадав, що лібералізм помер і припинив займатися дурницями.

Кремль згадав, що лібералізм помер і припинив займатися дурницями

Унаслідок відбулися наступні події. Симоновський районний суд Москви заарештував на 30 діб опозиційного політика і засновника Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального. Одночасно поліція прийшла з обшуком до незареєстрованих кандидатів у депутати Мосміськдуми Дмитру Гудкову та Івану Жданову, які разом з Навальний закликали виходити на акцію протесту. Прийнято рішення залякати громадян покараннями за вихід на неузгоджену акцію. 24 липня стало відомо, що Слідчий комітет порушив кримінальну справу за "екзотичною" статтею 141 КК РФ (перешкоджання здійсненню виборчих прав або роботі виборчих комісій) за фактом "явно незаконних і неузгоджених мітингів і пікетувань будівель і приміщень Мосміськвиборкому". Івана Жданова відвезли на нічний допит, а Дмитра Гудкова, Любов Соболь і Геннадія Гудкова викликали на допит вранці. Кілька активістів заарештовані за заклики в соціальних мережах: "Повернемо собі право на вибори!".

Абсурд ситуації в тому, що виборчі права москвичів дійсно грубо порушені. Так що привід для порушення кримінальної справи за статтею 141 КК РФ у Слідчого комітету явно є, але обвинуваченими у цій справі повинні бути члени столичних виборчкомів і ті шахраї, яких вони залучили в якості "експертів". Досить важко пояснити, яким чином могли порушити права виборців люди, які зібралися на мітинг за захист виборчих прав, а також, як можуть перешкодити роботі виборчих комісій учасники акції перед зачиненими дверима виборчкому в вихідний день, коли всі члени виборчкому відпочивають на дачах.

Важко пояснити, яким чином могли порушити права виборців люди, які зібралися на мітинг за захист виборчих прав

Нині в цьому сибірському диму і столичному маразмі народжується російське майбутнє. А точніше те, що буде через якийсь час на тій території, яка зараз називається "Російська Федерація". Обриси цього майбутнього проявляться, швидше за все, не цього року. Напевно ці обриси дуже не сподобаються нинішнім російським володарям і цілком ймовірно, що вони не сподобаються тим лідерам і учасникам протесту, які це майбутнє сьогодні намагаються наблизити і малюють виключно світлими фарбами. Але те, що відбувається сьогодні в задимленій Росії, це важливо і цікаво людям, яким небайдуже майбутнє цієї країни. І зовсім нецікаво федеральним ЗМІ, увага яких прикута виключно до України, а найважливіші російські сюжети залишаються за межами новинної стрічки.

В Україні, дійсно, зараз все цікаво, оскільки країна вступила в нову політичну реальність. Але для російських федеральних каналів нічого не змінилося. У програмі "60 хвилин" від 24 липня показували Дмитра Яроша, який розповідав, що Україна обов'язково поверне собі Крим і Донбас (що правда), а також Кубань і Воронеж (що теоретично можливо після чергового розпаду Російської імперії, але зовсім не обов'язково).

Російське телебачення спробувало знайти інше страховисько. Але швидко усвідомило, що "старий друг ліпший, ніж двоє нових" і повернулося до Яроша

Дмитром Анатолійовичем Ярошем і його жахливою візиткою федеральні телеканали лякають російських дітей та дорослих, починаючи з 2013 року. Після того, як Дмитро Анатолійович отримав на президентських виборах в 2014 році 0,7% голосів, російське телебачення спробувало знайти інше страховисько. Але швидко усвідомило, що "старий друг ліпший, ніж двоє нових" і повернулося до Яроша. В останніх президентських виборах в Україні Дмитро Ярош не брав участі, і в зараз не є депутатом Верховної Ради, а останнім часом не має ніякого відношення до ще однієї страшилки для росіян: до "Правого сектору".

Судячи з усього в російських ток-шоу, які виробляють ненависть, спостерігається криза жанру. Неможливо повірити, що в такій великій країні, як Україна, не можна знайти когось, хто міг би краще зіграти роль страховиська для росіян, ніж Дмитро Ярош зі своєю візиткою із слідами запеченої крові російських людей...

Жахливий Джонсон, прагнучи принизити Росію, їздить на роботу на велосипеді, стрибає з парашутом і влаштовує інші безчинства

Ось у Великобританії таке страховисько для Росії знайшли. Ним став новий прем'єр Борис Джонсон, яким лякали росіян в тій же програмі "60 хвилин". Скабєєва приводила всякі антиросійські висловлювання Джонсона і довго демонструвала, як цей жахливий Джонсон, прагнучи принизити Росію, їздить на роботу на велосипеді, стрибає з парашутом і влаштовує інші безчинства. А глава міжнародного комітету Ради Федерації Костянтин Косачов пояснив росіянам, що цей Джонсон став прем'єром Великобританії вкрай неправильним, недемократичним, прямо скажемо, просто потворним способом.

"Новим прем'єр-міністром країни сьогодні стає людина, яка отримала в результаті відповідних виборчих процедур 92 153 голоси проти 46 656 у суперника", - жахається Косачев. І продовжує лякати росіян кошмарами Великобританії: "У країни буде нова політика і новий уряд. Без всенародних демократичних виборів. Просто так".

Росіян лякають жахами українського націоналізму і гримасами британської демократії в той момент, коли в столиці Росії відбувається остаточне скидання демократичних декорацій

Тут важливо відзначити дві обставини. Перше: сам Костянтин Косачев потрапив у верхню палату російського парламенту в 2014 році з волі єдиного виборця - тодішнього глави Чувашії. А зараз його повноваження як законодавця підтвердив також єдиний виборець - глава республіки Марій Ел Олександр Євстаф'єв. Втім, навіть це не головне. Найсуттєвіше те, що росіян лякають жахами українського націоналізму і гримасами британської демократії в той момент, коли в столиці Росії відбувається остаточне скидання демократичних декорацій і йде цілком реальний терор проти опозиції.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі