Росія відмовиться від путінського курсу на війну

Чотири утопії

Росія живе від утопії до утопії. Утопія комуністичного раю на землі померла в масах ще в 1970-ті. Слідом за нею виникла і утвердилася нова утопія: "жити як на Заході". Розшифровувалась вона так: "якби не комуністичний режим, ми жили б так само заможно, як США і Німеччина". Особливо популярною ця утопія стала за часів Перебудови. Але комунізм завалився, а щастя не прийшло. Росіяни вирішили, що їх ошукали. Вони відмовилися від імперського статусу, а життя, як в міфічному "західному раю", натомість не отримали. Тоді виникала нова утопія. Можна назвати її "утопією реваншу": "будемо знову наддержавою, і знову всіх нагнемо".

Ця агресивна і дуже небезпечна утопія рулить зовнішньою політикою Росії. Однак популярність її починає падати і одночасно формується нова опозиційна утопія навальністів: "прекрасна Росія майбутнього". Ця утопія дзеркальна тій, що була під час Перебудови, тільки замість комуністичного ладу перешкодою для щасливого життя, "як на Заході", розглядається "режим шахраїв і злодіїв".

Я думаю, що за цією утопією майбутнє, вона якийсь час буде формувати громадські очікування. І дуже добре, що вона спрямована на внутрішні, а не зовнішні цілі. Якщо її прихильники прийдуть до влади, Росія, очевидно, відмовиться від путінського шаленого курсу на війну.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі