Налаштованість українців на мир через переговори – це великий привіт Порошенку

Маємо показати Москві, що війна з нами – витратна і небезпечна справа

Соціологія нібито показує, що три чверті українців бажають, аби заради миру президент України пішов на переговори з Путіним. Половина наших людей буцімто хоче, щоб наш президент вів переговори з російськими ставлениками на Донбасі.

Раджу сильно не нервувати. По-перше, ніколи не варто робити висновків на основі результатів одного опитування. Треба дивитися на динаміку, порівнювати з результатами інших опитувань. По-друге, точно не варто вважати, що усі ці респонденти розуміли переговори як поступки Кремлю і капітуляцію. Ба більше, коли б ми запитали усіх тих, хто хоче переговорів, про можливий предмет таких перемовин, то прихильники істотних поступок Москві були у значній меншості.

Але я хотів би сказати про інше. Ось ця налаштованість українців на мир через переговори - це великий привіт попередньому президенту і п'ятьом рокам облудливого дискурсу про те, що мир прийде лише через переговори з Росією. Хтось скаже, що Порошенко був змушений так казати або ж це були хитрі маневри. Зараз вже байдуже, чим він керувався.

Варто було казати, що доки Росія наш сусід, доти звідти буде нависати загроза

Що мав робити президент Порошенко, щоб нині не було такого абсурдного уявлення українців про шлях до миру? Варто було казати, що доки Росія наш сусід, доти звідти буде нависати загроза. Швидкий мир можливий лише на умовах Кремля і нас це не влаштовує. Ми маємо зміцнювати обороноздатність України і повинні показати Москві, що війна з нами - дуже витратна і небезпечна справа. Лише тоді Україна заживе мирно і захищено.

Заради правди треба сказати, що Порошенко приділяв якусь увагу популяризації оборони України. Особливо, під час виборчої кампанії. Але, на жаль, іншими своїми діями і небезпечним дискурсом про "мир через переговори" він досяг протилежного ефекту. Власне через це й програв.

Що буде далі? Сподіваюся мудрі люди в оточенні Зеленського вбережуть його від дурниць. Якщо цього не зроблять вони, цю функцію виконають українські патріоти.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі