Україна долучилася до світової революції мас

Відцентрові процеси настільки сильні, що їх не зупинити

Першою революцією мас була Французька. Це було повстання мас проти еліти "старого режиму": аристократії крові і релігії.

Другою були революції ХХ століття: як ліві (комунізм), так і праві (фашизм/нацизм). Це були повстання мас проти еліти модерної епохи: великої буржуазії та залишків аристократії.

Третьою є революція мас сьогодні. Це повстання мас проти еліти пост-модерної епохи: всесвітньої бюрократії та глобальної буржуазії.

Третьою є революція мас сьогодні. Це повстання мас проти еліти пост-модерної епохи: всесвітньої бюрократії та глобальної буржуазії

Рухи від Occupy до нинішніх "популізмів" - симптоми цього. Наш Зе - частково теж.

Особливість нашої епохи - все більша децентралізація всього. Не в сенсі самоврядування, а в сенсі влади і точок впливу. Все більше суб'єктів впливу (через бізнес, мас-культуру, медіа) шукають швидкого шляху до влади. Нинішнє повстання мас - це реакція більш гнучких суспільств на негнучкі (і корумповані) бюрократії плюс маніпуляція цими процесами новими суб'єктами впливу.

Україна з її плюральною культурою може в цьому децентралізованому світі мати величезний потенціал. Саме тому, що ми звикли жити поза великими ієрархіями.

Але важливо при цьому не загратися в децентралізацію. Наступає точка, коли відцентрові процеси настільки сильні, що їх не зупинити.

І завжди варто пам'ятати: щоразу, коли українці зневажали власну державу, сюди приходила інша держава - і нас знищувала.

Текст є постом автора у мережі Facebook і не написаний спеціально для Gazeta.ua.

Текст передруковується з дозволу автора

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі