Українські суди повертають країну в 2014 рік

Судова система розчищає майданчик для чергової зміни еліт

Напередодні другого туру президентських виборів в Україні твориться щось неймовірне, але добре зрозуміле. Поки команди претендентів узгоджують умови дебатів на столичному стадіоні "Олімпійський", українські суди, ніби прокинувшись від важкої сплячки останніх п'яти років, штампують одне рішення за іншим, повертаючи країну в 2014-й рік.

З в'язниць виходять люди, підозрювані в співпраці з Москвою, закривають справи проти проросійських пропагандистів, знімають арешт з майна Януковича-молодшого - і це тільки початок, адже другого туру виборів ще не було! В кулуарах влади вже говорять, що незабаром буде рішення Конституційного суду, яке поставить під сумнів законодавство про люстрацію, - і тоді чиновники часів Януковича зможуть з полегшенням повернутися у свої кабінети, - пише Віталій Портников для "Грани.ру".

Багатьом може здатися, що суди діють подібним чином мало не зі схвалення можливого переможця президентських виборів Володимира Зеленського. Але, думаю, шоумена про них навряд чи інформують. Судова система просто перебудовується під ситуацію і розчищає майданчик для чергової зміни еліт.

Управлінських еліт в Україні насправді лише дві. Обидві вийшли з пальто другого українського президента Леоніда Кучми

Адже цих управлінських еліт в Україні насправді лише дві. Обидві вийшли з пальто другого українського президента Леоніда Кучми, але одна здебільшого орієнтується на центр і захід країни та декларує прихильність західним цінностям і відродженню українського культурного світу, а інша зорієнтована на схід і південь України. І якщо раніше головним гаслом цієї другої еліти була непорушна дружба з Росією і збереження позицій "русского мира", то після початку війни ці ідеологеми сховалися за розмовами про зубожіння населення, корупцію і високі тарифи.

Перша еліта - це Ющенко, Порошенко, Тимошенко, Турчинов, Парубій. Друга - сам Кучма, Янукович, Азаров, Льовочкін, Бойко. Зеленський ні до однієї з еліт, зрозуміло, не належав - він розважав обидві. Але в разі обрання президентом комедіантові доведеться керувати країною за допомогою однієї з еліт. Тому що можна обрати президентом головну дійову особу "95-го кварталу", але неможливо за допомогою колег Зеленського замістити управлінський апарат.

Можна обрати президентом головну дійову особу "95-го кварталу", але неможливо за допомогою колег Зеленського замістити управлінський апарат

Судді, велика частина яких з різних причин були прихильниками "другої" еліти, просто розчищають простір для зрозумілих людей. І вони діють із зрозумілою логікою. Поразка Порошенка - незалежно від ставлення до особистих якостей діючого президента - означає і поразку "еліти Майдану", відхід з влади навіть тих її представників, хто сьогодні працює на провал глави держави з особистих або політичних мотивів.

Але комусь же доведеться керувати країною. Балотуватися до парламенту, формувати уряд, писати закони і розпорядження, займатися аналізом ситуації, вести переговори. Виборець, як відомо, може обрати президентом або депутатом кого завгодно - але навчити науці управління своїх обранців він не в змозі.

Еліту Майдану змінить еліта Антимайдану

А це означає, що в разі поразки Порошенка висуванці обох Майданів змушені будуть поступитися владою якщо не своїм колишнім опонентам, то другому ешелону "регіоналів" і чиновників домайданних часів. Один з моїх читачів, прихильник Володимира Зеленського і виходець з хорошої сім'ї недавнього минулого, прямо порадив припинити ставити клеймо на колишніх політиках з Партії регіонів - якщо вони не крали і не вбивали, зрозуміло. І в цьому є логіка моменту. Те, що виборець Володимира Зеленського може сприймати як заміну старої особи на нову, в управлінській практиці може призвести до перестановки знайомих еліт. Простіше кажучи, еліту Майдану і попутників із колишнього "регіонального" табору, що приєдналися до неї, змінить еліта Антимайдану і попутники з табору "помаранчевих", що примкнули до неї. І це - при всій ексцентричності, що відбувається - нагадує скоріше біг по колу, ніж рух вперед.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі