Ліквідація посади президента України – давня пісня Кремля

Наступний парламент може стати лише гіршим

Так виглядає, що у політичних колах обережно просувається думка, що перемога Зеленського - це гарна нагода нарешті обнулити повноваження президента і посилити роль парламенту. Одні пропагують цю ідею з ідеалістичних переконань, інші - з прагматичних, а навіть цинічних розрахунків.

Тут треба нагадати, що урізання повноважень, або й ліквідація посади президента України, - це давня пісня Кремля. За це ще в дев'яностих топили комуністи Симоненка.

Якщо ми погоджуємося з тим, що за перемогу Зеленського вболівають у Москві, то саме тому, аби здискредитувати через нього посаду президента України. Не майте жодних сумнівів у цьому. Його погляди і наміри нікого не цікавлять. "Смішний" президент має помножити на нуль свою посаду. Ось в чому його місія для них.

Ми постійно знаходимося якщо не за чверть, то точно за півкроку до ситуації, коли закон втратить будь-яке значення

Мене муляє запитати до наших політиків, які чекають Зе-перемоги, щоб законодавчо обмежити повноваження президента. Чи відчувають вони, що ми постійно знаходимося якщо не за чверть, то точно за півкроку до ситуації, коли закон втратить будь-яке значення?! Невже нема відчуття, що країна небезпечно підійшла до точки, в якій реальні повноваження випливатимуть не із закону, а встановлюватимуться силою?! Силою будь-кого, хто вирішить скористатися хаосом, щоб повоювати за владу...

Адепти парламентської республіки зараз вкотре говоритимуть про "в нас ще не було жодного нормального президента". Так, ніби у нас колись був нормальний парламент. Не смішіть. А іншого й не буде. Наступний парламент може стати лише гіршим.

Посада президента повинна бути сильною інституційною противагою парламенту. І навпаки - сильна Верховна Рада має бути запобіжником для президента

Посада президента повинна бути сильною інституційною противагою парламенту. І навпаки - сильна Верховна Рада має бути запобіжником для президента. Інакше ніяк. Панацеї немає. Лікувати й стримувати треба усіх разом і одночасно. Надійність системи тільки в балансі.

Тож легковажне прийняття факту Зе-президента заради перерозподілу повноважень між Банковою і Грушевського - дуже небезпечна гра. Варто мати на увазі, що війна за реальну владу в Україні вже дуже скоро і запросто може переміститися з урядового кварталу куди-інде. І головними суб'єктами в ній будуть не депутати, не міністри з прем'єром, і навіть не президент.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі