У Казахстані зберігається інтрига престолонаслідування

Назарбаєв створює династію

На позачерговій сесії парламенту Казахстану новий президент республіки Касим-Жомарт Токаєв приніс присягу в якості нового голови держави.

Токаєв виконуватиме ці обов'язки до президентських виборів 2020 року - саме тоді закінчується термін повноважень беззмінного лідера Казахстану Нурсултана Назарбаєва, - пише Віталій Портников для espreso.tv.

Цікава, втім, не церемонія складання присяги Токаєвим. Про цю подію відомо з учорашнього дня. Після того, як Назарбаєв оголосив про свою відставку, він підписав указ про скликання парламенту і принесення присяги головою сенату Токаєвим. За Конституцією Казахстану саме голова верхньої палати парламенту виконує обов'язки керівника держави у разі відставки президента.

Цікаво те, хто став наступником Токаєва на посаді голови сенату. Це - дочка Назарбаєва Даріга

Цікаво те, хто став наступником Токаєва на посаді голови сенату. Це - дочка Назарбаєва Даріга. Про те, що вона може стати наступницею батька говорять уже кілька десятиліть. Однак Даріга Назарбаєва була заміжня і її чоловік Рахат Алієв - зрозуміло, він розраховував правити у майбутньому разом з дружиною - увійшов в серйозний конфлікт з тестем. Конфлікт завершився відставкою Алієва зі всіх посад, його еміграцією, заочним вироком до 20-річного ув'язнення і смертю колишнього чоловіка Дариги Назарбаєвої у австрійській в'язниці, в одиночній камері. Офіційна версія загибелі Рахата Алієва - самогубство - досі ставиться під сумнів.

Зрозуміло, що скандал дався взнаки на політичних перспективах Даріги Назарбаєвої, Однак пройшло вже більше десяти років з часу відставки Алієва і чотири роки з його смерті. І розмови про можливість створення династії знову поновилися, причому в центрі цих розмов виявилася саме Даріга, а не інші родичі Назарбаєва.

Від посади президента Казахстану Дарігу Назарбаєву відділяє лише Касим-Жомарт Токаєв

Тепер від посади президента Казахстану Дарігу Назарбаєву відділяє лише Касим-Жомарт Токаєв. А це означає, що до виборів 2020 року в Казахстані зберігається інтрига престолонаслідування. Чи буде Токаєв сам балотуватися на виборах президента або просто залишиться виконувати обов'язки до виборів Назарбаєвої? А, може, за кілька місяців або тижнів вже він сам подасть у відставку і Даріга Назарбаєва, відповідно до Конституції, стане виконувати обов'язки президента країни? Або ж ми сьогодні спостерігаємо за компромісом між політичною елітою Казахстану і президентською родиною? Адже родичі Назарбаєва категорично виступали проти його відставки. І тепер, коли представник еліти - президент, а представник родини - голова сенату, можна говорити про перемир'я, в усякому разі тимчасове?

Дострокова відставка стала приводом для зміцнення культу особи Назарбаєва

Відповіді на всі ці питання знає тільки одна людина - Нурсултан Назарбаєв. Сам він відмовився від посади, але зовсім не від влади. Більш того, дострокова відставка стала приводом для зміцнення культу особи Назарбаєва, який стримувався, поки він ще був президентом. Наступник Назарбаєва вже перейменував на його честь столицю Астану - тепер вона буде називатися Нурсултан, віддав розпорядження перейменувати на честь першого президента - між іншим, ще живого - центральні вулиці всіх обласних центрів в Казахстані, нагородив Назарбаєва званнями Народний герой і Герой праці і - кульмінація всього цього радянського божевілля - запропонував спорудити пам'ятник "вождю нації".

Таким чином, можна констатувати, що відставка Назарбаєва поки що продемонструвала схильність створеної ним системи управління розвиватися виключно в напрямку середньовічного маразму. І навряд чи це велика новина. У сусідньому Узбекистані за часів вічного друга-конкурента Назарбаєва Іслама Карімова відбувалося майже те ж саме: дочка, яка претендувала на владу (програла еліті), конкуренція соратників, пам'ятники і почесті.

Різниця хіба що в тому, що в Узбекистані основні події розвивалися після смерті Карімова. А Назарбаєв вирішив ще й особисто подивитися спектакль з дочкою, почестями і пам'ятниками.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі