США можуть собі дозволити на всю запустити "грошовий станок", а Україна – ні

Не хотілося б знову проходити цей урок через купку двієчників

Тут одні генії математики запропонували спробувати в Україні надрукувати грошей. Щоб вирішити проблему з освітою. Загалом, якщо не вистачає на зарплату в 4 тисячі доларів вчителям і на іншу "інфраструктуру", то треба просто надрукувати. І нічого страшного не буде. Буде багато шкіл, щасливих вчителів і задоволених діточок. І аргумент прекрасний – американці ж друкували в 1932-му і вийшло, чому б Україні не спробувати.

Хороша ідея. Правда, треба починати з головного. Треба якимось чином придумати, як Україні друкувати відразу долари. І тоді все вийде.

Навіщо відсилати всіх до досвіду США та їх емісії, якщо у нас завжди є більш звичний досвід. Український. Коли друкували. І коли бачили результат. Спочатку друкували в 90-х. Ще коли була не гривня, а якийсь сурогат, купоно-карбованець. Цифри гіперінфляції того часу краще не згадувати, чи не так? Більш того, якщо експерти, що пропонують друкувати, не пам'ятають 90-х – адже тоді їх або ще не було, або вони ходили в дитсадок – то можна згадати 2014 рік. Це останній рік, коли НБУ в Україні друкував гроші. Янукович втік, була величезна діра в бюджеті і заповнювалася вона зокрема за допомогою Нацбанку. Всі пам'ятають динаміку курсу і рівень інфляції 2014-2015 років. Інфляція досі ще рухається за інерцією, хоч і сповільнюється.

Спочатку друкували в 90-х. Цифри гіперінфляції того часу краще не згадувати

Можна було б відмахнутися від цієї ідеї, як від чергового божевілля українських популістів. Але біда в тому, що це частина набагато більшої історії. І навіть не дивлячись на яскраві приклади Венесуели, захоплення лівими ідеями зараз дуже популярне, зокрема у США. Це результат кризи 2008 року і зростання нерівності в західному світі. І вирішення для цієї проблеми ще не знайдено. На цьому тлі ми і бачимо перемогу Трампа і популярність соціалістів у США, Brexit, жовті жилети і перемогу диких популістів в Італії.

І це небезпечно. І проявом цієї нової хвилі лівих, яких активно підтримує Голлівуд, є одна молода сенаторка, яка як раз і пропагує новий вид монетарної політики. Александра Окасіо-Кортес, яка ще рік тому працювала барменом, тепер просуває ідеї соціалізму в американській палаті представників.

Так от, це її ідея. Одна з її божевільних ідей. Але навіть у США це не виглядає так божевільно, як озвучується в Україні. У США це звучить так: ФРС друкує гроші, а інфляції все одно немає. Тому чому б не зобов'язувати центральний банк займатися освітою – нехай друкує гроші, будує на них школи, навчає дітей.

Так от, навіть у США це звучить як божевілля. Але в США дійсно йде активна емісія досить давно і у них дійсно низька інфляція, навіть незважаючи на це. Більш того, теоретично, з огляду на високий рівень боргу, для США може було б корисно отримати високу інфляцію, тому як це швидко б опустило рівень боргу. Теоретично. Принаймні про це можуть сперечатися економісти. І шукати відповіді на запитання, чи корисна помірно висока інфляція для економіки США протягом певного періоду.

Якщо в США зростає інфляція, зростають ставки і це робить привабливим для іноземців вкладення в доларові активи

І так, мова в таких суперечках йде не про інфляцію в 46% (досвід України кілька років тому), а про цифри в 4-6%. Але головне, що в США друкують долари. Це ключове. Не гривні, не венесуельські болівари, а долари. Світову резервну валюту. Більш того, якщо в США зростає інфляція, зростають ставки і це робить привабливим для іноземців вкладення в доларові активи. І це підтримує американську валюту. Якщо в принципі когось у Штатах цікавить курс долара.

Що відбувається, коли починають друкувати валюти в країнах, що розвиваються? Завжди одне й те саме. Завжди падає національна валюта. Стрімко падає. Просто тому, що в системі з'являється багато гривні (боліварів, зімбабвійських фантиків), яка нічим не забезпечена. У вас тут же виростає дірка в платіжному балансі.

І все. Побігли. Спочатку біжить курс, потім підтягуються ціни. Якщо ви продовжуєте друкувати, щоб перебити зростання цін, то закручується спіраль гіперінфляції. Більше варіантів немає.

І Україна, й інші країни третього світу це проходили вже не раз. Але чомусь і міцні господарники, і молоді таланти не вивчили цей урок. І хочуть повторити.

Незалежність центрального банку – це ключовий елемент в роботі сучасної економіки

Звичайно ж, повторення – мати навчання. Але не хотілося б знову проходити цей урок через купку двієчників, які погано вчилися. І не можуть раз і назавжди вивчити ключове: незалежність центрального банку – це ключовий елемент в роботі сучасної економіки. І завдання у центрального банку одне – контроль інфляції.

До тих пір, поки ваша національна валюта не стане світовою резервною валютою. А коли гривня стане – можемо поговорити.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі