У Газпромі відкорковують шампанське. І дякують Україні за приємну звістку

Ми всі акціонери Нафтогазу. І нам вигідно платити високу зарплату менеджменту

Спочатку ти ганяєш Газпром в хвіст і в гриву, а потім тобі не продовжують контракт.

При цьому, аргументуючи це двома факторами:

- висока зарплата і премія;

- невиконання плану з нарощування видобутку.

По-перше, про видобуток. Так, Укргазвидобування не виконала план з нарощування видобутку власного газу. Але коли уряд забирає дивідендами всі ресурси з компанії, а Укргазвидобування не може отримати ліцензії на видобуток газу, ці звинувачення виглядають безглуздими. Тому що треба вирішити: або до розумних, або до красивих. Або полтавська облрада дає ліцензії державній компанії і тоді компанія нарощує видобуток, або уряд надсилає до Полтави зведену групу прокуратури і СБУ, які повинні уточнити, чому приватні компанії отримують ліцензії, а державна компанія, яка не дає хабара, не отримує. Тому що дуже складно наростити видобуток, не маючи нових ліцензій.

Складно наростити видобуток, не маючи нових ліцензій

І про високу зарплату. Так, дуже важко пояснити вчительці, яка отримує кілька тисяч гривень, чому зарплата в два мільйони гривень є ринковою і справедливою. Але треба. Тому що інакше зарплата вчительки завжди буде мізерною. Тому що поки ви не будете платити ринковий рівень для менеджменту, то ніколи не буде грошей для вчителів і лікарів. Тому що поки державною компанією керують люди, які не цікавляться своїм рівнем офіційного доходу, ця сама державна компанія купує вишки Бойка, переплачуючи сотні мільйонів доларів. Поки ви платите кілька тисяч гривень менеджменту, то цей менеджмент програє 11 млрд кубометрів газу в Стокгольмському арбітражі. А виграє їх Фірташ. Коли ви платите менеджменту не ринкову зарплату, він підписує під вашим чуйним керівництвом контракт з Газпромом, який коштує країні десятки мільярдів доларів.

Свою високу зарплату Коболєв окупив ще в перший рік. На сотні років вперед.

Свою високу зарплату Коболєв окупив ще в перший рік. На сотні років вперед

Ми всі акціонери Нафтогазу. І нам вигідно платити високу зарплату менеджменту. Тому що такий менеджмент приноситиме компанії прибуток. І ми лише ділимося його частиною. З менеджментом. Якщо ж ми платимо копійки, то на посаду приходять або ідіоти (рідко), або корупціонери (часто). І це коштує нам всім, акціонерам, мільярди доларів. Збитків. Угода з високими зарплатами очевидно вигідна. І не політикам, які тільки що повирішували з Конституційним Судом, який скасував статтю про незаконне збагачення, штурхати менеджерів за високі доходи. І вони можуть собі дозволити це тільки в тому випадку, якщо розкажуть, як, отримуючи мінімальні зарплати, примудряються жити в особняках і витрачати мільйони. І скасовувати за це покарання. І якщо у них буде чесна відповідь, яку вони публічно дадуть, то може і менеджмент теж погодиться на низькі доходи, якщо вони дозволяють жити так добре.

Якщо ж ми платимо копійки, то на посаду приходять або ідіоти, або корупціонери. І це коштує нам всім, акціонерам, мільярди доларів збитків

І про премії. По-перше, якщо в дискусії хтось почав згадувати премію Коболєва, навіть якщо ви сперечаєтеся про теорію струн, то це вже означає, що вашому опоненту сказати нічого. І по-друге. Вам, найімовірніше, брешуть і маніпулюють. Тому що потім обов'язково скажуть, що як так, премію в 50 млн виплатили, а з Газпрому ще не отримали нічого. Адже говорять, завжди говорять. Так от, балакуни прекрасно знають, що виплачена лише частина премії. Яка становить $46 млн. Як 1% від перемоги в Стокгольмі, що принесло на папері країні $4,6 млрд. Але виплачена тільки частина. $20 млн. Пропорційно тому, що вже реально отримав Нафтогаз як прибутки, списавши $2 млрд боргу, які були перед Газпромом. І якщо вам свідомо брешуть, то не складно здогадатися що роблять це не найчесніші люди.

І так, або ми проводимо реформу корпоративного управління, або повертаємо держкомпанії політикам. Третього не дано. Що роблять з держкомпаніями політики добре відомо. І зараз Кабмін нівелює реформу корпоративного управління, заперечуючи рішення Наглядової ради продовжити співпрацю з Коболєвим. А що, якщо ми робимо відкат в боротьбі з корупцією, чому б не зробити його і в енергетичній сфері. А там, в майбутньому, може, і незалежність Нацбанку відкотять. Щоб повернути НБУ під контроль народу. І щоб ніхто не заважав друкувати гроші.

Як відомо і те, що саме в такі моменти в Газпромі відкорковують шампанське. І дякують українському уряду за таку приємну звістку.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі