Українські сміттєзвалища перетворилися на газові родовища

Втрачаємо мільярди гривень через безгосподарність

Побував у Вінниці, де на міському сміттєвому полігоні німецький інвестор налагодив видобуток біогазу і виробництво електроенергії з нього. Дуже цікавий досвід, який відносно легко можна сьогодні поширити на всю країну.

Якщо сортування і переробка відходів - справа витратна, що вимагає великих фінансових вкладень і часу, то видобуток газу на звалищах організувати можна швидко і при відносно невеликих інвестиціях. Було б бажання.

За довгі десятиліття українські смітники розрослися до такої межі, що перетворилися на справжні газові родовища. Навіть якщо ми завтра разом припинимо вивозити відходи на полігони і почнемо переробляти 99% сміття, вже існуючі сміттєзвалища будуть виробляти біогаз ще 10-15 років. А оскільки вивезення сміття не припиняється, можна не сумніватися, що таких звалищних родовищ нам вистачить, як мінімум, років на 25-30. Сьогодні цей звалищний газ в основному просто отруює повітря і створює ризик загорянь (пожежі на звалищах - найчастіше його вина). А міг би приносити дохід.

Вже існуючі сміттєзвалища будуть виробляти біогаз ще 10-15 років

Німецький інвестор Йорг Майснер одним з перших оцінив потенціал українських звалищ. У Вінниці він домовився з місцевою владою і організував видобуток газу на місцевому звалищі. У товщі сміття (він подекуди сягає 20-30 метрів) бурять свердловини, з яких газ компресором викачується на міні-електростанцію. Тут же, на місці, він спалюється і перетворюється в електроенергію, яку подають в мережу. Потужності однієї такої електростанції вистачає, щоб забезпечити електрикою близько 700 квартир. Раніше газ, що виділявся сміттєзвалищем, просто йшов в атмосферу, а тепер забезпечує світлом цілий мікрорайон. Крім того, інвестор ще платить місту близько 2,5 млн грн податків. Враховуючи, що в Україні налічується кілька тисяч звалищ, можна прикинути, скільки втрачає держава щорічно через безгосподарність. Це мільярди гривень, які сьогодні просто відлітають в атмосферу.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі