Неможливо Україну зробити Швейцарією

Хорошого і поганого популізму не буває

Тут раптом у зв'язку з програмами кандидатів у президенти виникла дискусія про популізм. Про те, що є хороший правий популізм, а є поганий - лівий. І якщо всі згодні, що лівий популізм призводить до Венесуели, а від того шкідливий, то чомусь жадають отримати правий популізм. Чекаючи, напевно, побачити Сингапур замість України.

Так от не буває хорошого і поганого популізму. Немає "популізму нашого сучого сина". Популізм не працює. Популізм - це завжди просте вирішення складної проблеми, яка не працює. А коли рішення не працює, то наслідки для країни завжди фатальні. І треба йти складним довгим шляхом, якщо ми хочемо прийти до бажаного результату.

Популізм - це завжди просте вирішення складної проблеми, яка не працює

Так, добре, коли в популістські програми стали потрапляти тези про "прозорий ринок землі" або про те, що СБУ треба прибрати від бізнесу. Значить це скоро вдасться реалізувати. Значить суспільство готове, якщо популісти з рейтингом наважуються говорити на такі теми. Добре, коли кандидати обіцяють повну підтримку НАБУ і ко.

Але немає різниці, коли у вас зашкалює дефіцит бюджету і руйнується економіка, чи внаслідок того, що ви роздмухуєте доходи, знижуючи тарифи і роздаючи всім подачки, чи коли ви скорочуєте доходи держави, скасовуючи податки. А особливо прекрасно, коли ви обіцяєте і те, і інше. Результат завжди один. Різке зростання боргу з подальшим дефолтом або переддефолтним станом, що призводить до девальвації, інфляції і інших радощів.

Тяга до популізму - це риса інфантильного суспільства. Це риса українців. Які хочуть, щоб хтось запропонував їм щастя просто зараз. Але так не буде. Неможливо зробити Україну Швейцарією. Для цього потрібні десятки і десятки років, навіть якщо все робити правильно. І не важливо, правий чи лівий популіст паразитує на інфантильності суспільства. Він все одно паразитує. І верх паразитуючого популізму - це розмови про народовладдя і референдум як спосіб розв'язання складних проблем. Ці розмови б'ють по інститутах держави, які треба створювати з нуля, а не руйнувати. Без інститутів нічого не буде, а референдуми працюють тільки у Швейцарії. І коли ми досягнемо рівня ВВП на душу населення як у Швейцарії, то можна буде поговорити про референдуми. Референдуми, до речі, улюблений інструмент у Венесуелі.

Верх паразитуючого популізму - це розмови про народовладдя і референдум як спосіб розв'язання складних проблем

Популізм - це завжди негативний сигнал. Сигнал того, що вас обманюють. Оскільки обіцянку популіста просто неможливо реалізувати - що правого, що лівого - то значить його мета не реалізувати свої обіцянки (це ж неможливо, і якщо він не дурень, він це розуміє), а отримати владу. Владу не заради змін, а заради самої влади.

І так, хто б не став президентом України, у нього буде вибір. Або виконувати програму МВФ, або дефолт. Третього просто не дано. Так ось - просто звіряйте будь-які обіцянки політиків з програмою МВФ. І якщо побачите там те, що прямо суперечить (зниження тарифів, контроль над національним банком або ту ж податкову амністію) то знайте, що є два варіанти. Або кандидат вас обдурить і після виборів не буде цього виконувати, або він свідомо піде на дефолт країни. Вибирайте, що вам подобається більше.

І так, будь-яка криза робить багатих багатшими, а бідних біднішими. Пам'ятайте і про це, коли будете вирішувати, хочете ви співробітництва з МВФ або віддаєте перевагу кризі і дефолту. Пам'ятайте про те, хто стане багатшим, а хто біднішим, якщо це трапиться.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі