Брехня на експорт рано чи пізно задушить Росію

Таємниця про окупацію

"Базіка - знахідка для шпигуна!". Такими словами один із читачів фейсбук-сторінки газети "Московский комсомолец в Пскове" прокоментував повідомлення про те, що мер цього російського міста Іван Цецерський "ось так просто і несподівано поділився деталями спецоперації в Криму".

Саме так видання подало зниклий пізніше пост мера про те, що глава російського уряду Криму Сергій Аксьонов подякував усім псковським десантникам і спецназівцям за "умілі дії навесні 2014 року". Така відвертість виявилася зайвою навіть для Цецерського з Аксьоновим, і незабаром була підкоригована. Але мене потішила не реакція чиновників, а те як на слова про десантників відреагували звичайні громадяни, журналісти і їхні читачі, - пише Віталій Портников для "Крим.Реалії".

Ми звикли стверджувати, що росіяни вірять своєму телебаченню. І якщо це телебачення разом з Путіним стверджує, що Крим повернувся в рідну гавань - значить так тому і бути. А ті, хто говорить про окупацію півострова, - наклепники Росії. Але виявляється, всі все знають. Всі прекрасно розуміють, що сталася банальна окупація півострова російськими військами - а Аксьонов, депутати кримської Верховної Ради, та й саме населення півострова просто були статистами, яких ніхто не питав. Але нічого аморального в цьому не бачать.

Всі розуміють, що сталася банальна окупація півострова російськими військами. Але нічого аморального в цьому не бачать

Меру Пскова дорікають не за подяку окупантам, а за те, що він видав ворогові чергову "військову таємницю" Росії, дбайливо збережену її жителями, - таємницю про окупацію. Тому що жителі Росії - всі, від Путіна до Навального, від псковського десантника до московського журналіста, - повинні робити вигляд, що сталося те саме "повернення в рідну гавань". І дискутувати можна лише про те, чи було воно чесним, як про це любить розмірковувати влада, чи все ж таки з порушенням міжнародного права, як дозволяють собі стверджувати окремі опозиціонери. Але сказати правду - що на чужу землю прийшли чужі війська - не дозволяє собі ніхто, крім окремих політичних маргіналів, яких зневажаються в Росії.

І ця кругова порука "всеросійської" аморальності, загальнонаціональної брехні на експорт - як петля на шиї Росії. Рано чи пізно вона задушить цю країну, яка не обманює сама себе, але вірить, що зможе обдурити всіх інших.

Copyright © 2018 RFE/ RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі