Кремль замахнувся на закони цивілізації. І знищить Крим

Чим довше триватиме окупація півострова, тим важче буде повернути його до життя

Уже і влада анексованого Криму заговорила про проблеми з водопостачанням півострова. Про те, що було зрозуміло з першого дня окупації. І розраховувати, що Москва якимось дивом ці проблеми вирішить, значить просто не пам'ятати історії та географії Криму.

Складнощі з водопостачанням тут були завжди. Тому сільське господарство Криму до середини ХХ століття мало специфічний характер. Тому в далекому минулому державні утворення тут буквально "гніздилися" біля моря або на обмежених гірських територіях – там, де вистачало ресурсів для невеликої кількості населення і можна було використовувати невільницьку працю. А ось коли з'явилася перша держава, яка майже повністю охопила всю територію Криму, – Кримське ханство – то його найважливішим завданням стало розширення території з півострова на материк. Тому що без – частини сучасної території України - ця держава існувати практично не могла, – пише Віталій Портников для "Крим.Реалії".

Окупація Криму військами Російської імперії не розірвала, а тільки посилила цей зв'язок з материком. Її адміністративним визнанням вже за радянських часів стала передача Кримської області від РРФСР – УРСР. І з цього часу Крим – звичайно ж, багато в чому завдяки каналу і воді з Дніпра – став таким, яким ми його знаємо сьогодні.

Крим недавнього минулого відійде в історію, а з небуття виникає Крим далекого минулого

Вірніше, знали вчора. Тому що Крим недавнього минулого відійде в історію, а з небуття виникає Крим далекого минулого. Крим, в якому доведеться займатися все тим же специфічним сільським господарством – кримські татари знають як, але переселенці, схоже, змушені будуть покинути землю, яка стає негостинною. Крим, в якому води не буде вистачати навіть військовим базам окупантів. Крим, в якому населення буде зосереджено в містах біля моря і в гірських селищах – там, де люди жили за часів генуезьких колоній і князівства Феодоро. Кремль замахнувся не просто на міжнародне право, він замахнувся на саму історію, на закони цивілізації – і знищив сучасний Крим.

Нічого нового в цьому немає. Колись квітуча земля Ізраїлю перетворилася в пустелю і почала оживати лише з приходом перших єврейських переселенців. Її завойовникам теж не було особливо цікаво, звідки брати воду – їх цікавив контроль над територією і місцями культів. А суттю життя в Ізраїлі завжди була вода – і коли вже в наш час зрозуміли, звідки її доставляти, коли до кожного деревця провели водопровід, коли перетворили пустелю в міста і парки - тоді і з'явився той самий Ізраїль. Ізраїль з Біблії. Ізраїль, який вже встигли забути.

Крим ми ще не забули. Але маємо розуміти: чим довше триватиме окупація півострова, чим довше російська влада буде підміняти природний зв'язок півострова з українським материком різними симулякрами на кшталт танцюючого мосту – тим важче буде повернути Крим до життя після відходу його мучителів.

Copyright © 2018 RFE/ RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі