Керченський міст був приречений на катастрофу. Як і "російський Крим"

Територія, яка перебуває під санкціями, не може процвітати

Інформацію про те, що хтось "поїхав" можна витлумачити двояко. Можливо, цей хтось робить рух в просторі, а можливо, він зійшов з розуму, поїхав мізками. Є багато виразів, щоб описати остаточний відрив від реальності.

Ось, щоб ви подумали, почувши повідомлення Міністерства з питань тимчасово окупованих територій про те, що згідно з результатами космічної зйомки, Керченський міст зміщується? Що криворукі окупанти додали до основних двох національних проблем: дурнів і доріг, третю - прокладання дурнями доріг туди, де цьому перешкоджають фізика, геологія, опір матеріалів і міжнародне право? Ну припустимо, - пише Лариса Волошина для ДС.

Криворукі окупанти додали до основних двох національних проблем: дурнів і доріг, третю - прокладання дурнями доріг туди, де цьому перешкоджають фізика, геологія, опір матеріалів і міжнародне право

А якби вам сказали, що у відповідь на інформацію українського МінТОТ сам Керченський міст на своїй сторінці в Facebook вибухнув розлогим коментарем? Так. Саме міст, а не прес-служба архітектурної форми або бравий російських МЗС, вирішив заспокоїти своїх фанатів і написав: "Зараз ваш настрій зміститься в бік веселощів, а я буду на місці завжди". Ось про що б ви подумали? Що вони там всі, цитуючи Бориса Нємцова, "...нулись"? І були б абсолютно праві. Коли йдеться про Керченський міст, слово "поїхав" можна трактувати як завгодно. Не помилитеся.

Якщо без жартів, то супутник зафіксував лише те, про що давно попереджали вчені. З боку Криму "відзначаються об'єкти з вертикальними зміщеннями зі швидкістю від 89 міліметрів (просідання) до 52 міліметрів на рік (підняття)". Старший науковий співробітник Інституту водних проблем Російської академії наук Юрій Медовар каже, що просідання мосту свідчить про перекіс в різноспрямованих рухах. Йде випор у зворотній бік. Видавлюються палі. І це дуже погано.

Його слова підтверджує ізраїльський гідрогеолог Елі Беленсон. Він говорить, що в цьому місці категорично не можна будувати міст.

Замість того, щоб прислухатися до думки вчених, російські ЗМІ цитують голову ради директорів російської компанії "Стройгазмонтаж" Аркадія Ротенберга. Він ще у вересні заявив, що Керченський міст стоятиме 100 років. Що це, як не історія хвороби? Це безумство - сподіватися "обіграти" закони фізики за допомогою пропаганди.

Міст був приречений на невдачу. Як приречений на катастрофу інший піар-проект президента РФ - "російський Крим"

Міст був приречений на невдачу. Як приречений на катастрофу інший піар-проект президента РФ - "російський Крим". Керченський міст був обманкою, яку кримчанам пропонували як панацею від усіх нещасть. Мовляв, побудують його, і все налагодиться. До Криму хлинуть туристи, якісні продукти, світло, вода і робочі місця. У 2014 році багато кримчан були впевнені, що Крим важливий для Путіна. Що окупація - це його шанс увійти в історію як "збирач земель".

Експерти запевняли, що Росія зробить із захопленого півострова вітрину "русского мира". Такий собі Клондайк. Як приклад наводили Західний Берлін часів холодної війни, в який донори вклали колосальні кошти. Ось тільки західна частина міста ніколи не була окупована, не перебувала під санкціями і не була відрізана від цивілізованого світу.

Щоб зрозуміти, що обіцянки окупантів пролити на Крим дощ із грошей, так і залишаться казками, досить було подивитися, як "процвітає" окупована Росією частина Грузії, де є сухопутний кордон. Або вивчити як живуть "исконно-каноничные" російські регіони, які ніхто не окуповував. Рівень руйнування інфраструктури там досягає 75%, за оцінками фахівців. Показник можна порівняти з руйнуваннями після широкомасштабних боїв. Помилилися всі. Коли приймали рішення про "приєднання" Криму, такі дрібниці, як рівень життя захопленого населення просто не брали до уваги. Як не брали до уваги побоювання вчених, коли випала можливість заробити при будівництві свідомо нежиттєздатного моста.

Навіть якби Росія була багата і доглянута, як сита Європа, їй все одно не вдалося б побудувати в окупованому Криму казкове Ельдорадо. Територія, яка перебуває під санкціями, не може процвітати. Всього за п'ять років окупанти перетворили український півострів в острів невезіння. Падають мости і розсипаються нові дороги, гасне світло, немає води і не вивозять сміття. Навіть для того щоб привести в Крим дотаційні гроші, потрібно серйозно витратитися. Бо банків там теж немає. Принаймні державних.

За п'ять років окупанти перетворили український півострів в острів невезіння

Повертаючись до мосту, щоб вибратися по ньому з півострова, необхідно пройти три перевірки на трьох контрольно-пропускних пунктах. Ціни в Криму на мобільний зв'язок, побутову техніку, банківські позики настільки відрізняються від сусіднього Краснодарського краю, що проросійські кримчани все частіше говорять, що живуть в окупації.

Міст поїхав - це ще не найстрашніше, що може статися з країною. Ось коли всі поїдуть - це буде страшніше.

У Керченського мосту був тільки один замовник - Володимир Путін. Це його особистий піар-проект. То чи варто дивуватися, що конструкція виявилася ненадійною? Невже росіяни і кримчани щиро сподівалися, що мільярди, які вони вбухали в будівництво, послужать їм? Після отримання піар-дивідендів настала неминуча драма.

Міст перекособочило. Такий же фінал чекає і проект "російського Криму". Він впаде, ховаючи під собою дурнів, будівельників імперії та інженерні конструкції. Тому що по-іншому не буває. Сьогоднішня Росія - це країна неляканих ідіотів, тиранів і мостів, що розмовляють, яким не сидиться в міжнародно визнаних кордонах. Але завтра їй доведеться повертатися до тями. Ось тоді в звільнений Крим дійсно потечуть російські гроші, які підуть йому на користь. Від контрибуції за завдані збитки.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі