Виявляється, в Україні "режим". Серйозно?

Будь ласка, не порівнюйте себе з Мордором

Останнім часом часто зустрічаю слово "режим" щодо України. Мене це неймовірно дратує. Ось це бажання прибіднитися, очорнити, погіршити в описі своє життя.

В Україні "режим", виявляється. Серйозно? Вільні вибори, майже безконтрольна свобода слова, змінюваність влади, поділ гілок влади, непідконтрольний парламент - це "режим Порошенка"?

Петру Порошенку є що пред'явити. Наприклад, кадрову імпотенцію. Це правда. Але "режим"... Якщо і використовувати це слово щодо України, то тільки з приставкою "один з найдемократичніших".

Навіщо, до чого це вічне бажання виставити свою країну гіршою, ніж вона є? Змалювати в ній ситуацію чорнішою, ніж вона є?

"Режим" - там, за поребриком. Україна з ним п'ятий рік воює. Ви і справді на цьому тлі вважаєте, що Україна і Росія - рівноцінні? Або досі так і не знаєте, що таке режим? Розповісти? Я знаю. Або поїдьте на пару днів. Подивіться. Краще навіть в ДНР.

"Режим" - там, за поребриком. Україна з ним п'ятий рік воює

Ви просто не уявляєте, наскільки велика ця прірва між свободою в Україні і несвободою в Мордорі. Скрізь. У кожній дрібниці. Зверху до низу. У кожній молекулі. Коли починаєте забувати - приїжджайте до Борисполя. На рейс з Мінська. Подивіться на обличчя людей, що виходять з літака Білорусь-Росія. Як у них викликають захват речі, що стали в Україні звичними, природними. Які ми тут зовсім перестали помічати. Сприймаємо як щось само собою зрозуміле. Наприклад, кількість демократичних дрібних кафешок на вулиці.

Бажання абсолютно безсовісних цинічних популістів всіх мастей кидатися найжорстокішими словами - "режим", "газовий геноцид", "тарифний геноцид" - зрозуміле.

Але абсолютно незрозуміла готовність суспільства підхоплювати ці звинувачення.

Бракує ще на повному серйозі почати вживати термін "хунта".

Україна - вільна демократична країна. З контрольованою владою. З найсильнішим громадянським суспільством. Поклала за свою свободу життя Небесної сотні - саме коли тут намагалися встановити режим. І дві з половиною тисячі життів своїх солдатів на війні. І досі втрачає життя своїх громадян щотижня. Саме в боротьбі з режимом.

Будь ласка, не робіть так більше.

Не вживайте цього слова. Не порівнюйте себе з ними.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі