Бразилія переверне світ з ніг на голову

Москва ризикує втратити важливого гравця

Перемога на президентських виборах у Бразилії ультраправого кандидата Жаїра Болсонару може змінити політичну ситуацію не тільки у найбільш важливій країні Латинської Америки. Зміни відбудуться і в світовій політиці як такій - Бразилія грає в ній аж ніяк не останню роль.

Більш того, саме Бразилію в Москві бачили як найважливішого гравця в моделі багатополярного світу, країни якого повинні протистояти Сполученим Штатам. Не випадково у неформальному союзі БРІКС - Бразилія, Росія, Індія, Китай, ПАР - тільки одна країна з Латинської Америки. І виникає дуже важливе питання - чи залишиться вона там? А якщо залишиться, чи не буде її президент полемізувати з лідерами Росії і Китаю? - пише Віталій Портников для espreso.tv.

Саме Бразилію в Москві бачили як найважливішого гравця в моделі багатополярного світу, країни якого повинні протистояти США

Протягом декількох десятиліть на президентських виборах у провідних країнах Латинської Америки якщо і перемагали відверті популісти, так тільки ліві. Відверто праві політики - такі, як Болсонару - приходили до влади на континенті тільки на танках. Але за останні роки лівим популістам вдалося відправити в нокаут цілий континент. Венесуела, якою правлять наступники божевільного Уго Чавеса, просто перестала існувати як держава, питання введення на її території зовнішнього управління - просто питання часу. Бразильський лівий лідер Лула, який приходив до влади під гаслами боротьби з корупцією, вибудував таку корупційну піраміду, яка його дійсно корумпованим попередникам і не снилася. В результаті ліві ідеї у великої частини суспільства стали викликати очевидну алергію і маятник хитнувся радикально праворуч. Болсонару до того ж отримав підтримку великого бізнесу і католицької церкви. А значить - і підтримку достатньої для обрання президентом країни кількості виборців.

Тепер Бразилія стане іншою. А разом з нею почне змінюватися і вся Латинська Америка. А це, зрозуміло, вплине на позиції Сполучених Штатів, вони можуть отримати нового важливого союзника, чиї можливості не варто недооцінювати.

Бразильський приклад продемонструє ультраправим силам в усьому світі, що вони можуть перемагати лівих радикалів користуючись їх же зброєю - безпардонністю, порожніми обіцянками, апеляцією до інстинктів виборця

Але найважливіше, втім, навіть не це. Найважливіше те, що бразильський приклад продемонструє ультраправим силам в усьому світі, що вони можуть перемагати лівих радикалів тільки користуючись їх же власною зброєю - безпардонністю, порожніми обіцянками, апеляцією до інстинктів виборця. І якщо при цьому заручитися підтримкою олігархів і клерикальних сил - перемога забезпечена навіть в дуже бідній і неблагополучній країні, яка, здавалося б, приречена на лівий марш.

Сто років тому розуміння цієї простої істини призвело до того, що головною альтернативою тріумфу комунізму в Росії і соціал-демократії в Європі став фашизм Муссоліні і потім націонал-соціалізм Гітлера. Зараз історія ризикує знову повторитися.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі