Як "заслана американка" руйнує нашу "прекрасну" медицину

Досвід зіткнення із реальною "польовою" медреформою

Медична реформа потроху проростає крізь застарілу совкову "систему наркома Семашко". Хоч і урізана Верховною Радою до приблизно 60% від початкового проекту. І весь цей час на всю країну лунають голоси її ворогів. У цьому хорі злилися у "єдину непереможну симхвонію" дуже різні - від кремлівського дзявкання "Опоблоку" до нібито "майданівських співів" Ольги Богомолець та Олега Мусія. Всіх їх об'єднує категоричне несприйняття "засланої американки" Уляни Супрун та "непридатної до наших умов" західної медреформи, і катастрофічні прогнози щодо її наслідків.

І от нарешті перші кошти від Національної служби здоров'я прийшли "слідом за пацієнтом". Ще далеко не в повному обсязі. Але тепер можна поглянути як це виглядає не на інфографіці, а у суворих українських реаліях, - пише Євген Дикий для "Обозреватель".

Я не буду оперувати загальною статистикою, це вже зробили фахівці МОЗ. Розкажу лише про власний досвід зіткнення із реальною "польовою" медреформою. Місце дії – містечко на Черкащині, населення до 20 тисяч душ. Настільки типовий зразок центрально-українського провінційного життя, що хоч роби опорною базою для соціологів. Первинна ланка медичної системи: місцева лікарня, або офіційно Центр первинної медико-санітарної допомоги. Працює 18 лікарів – терапевтів та педіатрів, або ж по-новому сімейних лікарів, 36 медсестер, ще є водії "невідкладки" та прибиральниці.

Зарплата лікарів у "прекрасній системі наркома Семашка" від 4 до 5 тисяч гривень

Зарплата лікарів у "прекрасній системі наркома Семашка" від 4 до 5 тисяч гривень. Головлікарки максимум до 7 тисяч, це "брудними". Платню медсестер та водіїв взагалі соромно озвучувати.

"Життя по-новому" починається з того, що несподівано кожному лікарю приходить не фіксована зарплата, а оплата від Національної служби здоров'я за кількість пацієнтів, які уклали з ними контракти на обслуговування. І виявляється, що "брудними" хтось заробив за місяць нечувану раніше за життя суму в 60-70 тис. грн, а хтось – ні копійки. Але на вулицю нікого не виставляють: півміста поки що не дали собі праці укласти угоди будь з ким. Тож цих "несвідомих пацієнтів" розкидають порівну поміж непопулярними лікарями. Навіть їм дістанеться значно більше ніж раніше.

Стосунки у провінції не такі, як у мегаполісах. Добрі лікарі навіть не пробують оптимізувати штат медсестер чи водіїв, тобто когось скоротити, хоч така оптимізація на мій "столичний" погляд була б цілком виправданою, а лікарі змогли б лишити собі помітно більшу частину валового доходу. Натомість лікарі з першої "зарплатні по-новому" збільшують платню всім медсестрам для початку втричі, водіїв та прибиральниць теж не забувають. Ще з першого нового доходу слід скинутись у "общак" на спільні витрати: опалення, світло, бензин на машину. Також нарешті вирішується наболіла проблема "е-медицини": всі попередні роки "центр" суворо вимагав комп'ютеризувати роботу лікарні, от тільки комп'ютери ніхто не поспішав купувати. Тож з першого надходження "по-новому" лікарі скидаються і закуповують 10 нових ноутбуків – більше, аніж лікарня отримала комп'ютерів за попередні 20 років сумарно.

На медреформу не виділяли жодної копійки додаткових коштів. Це виключно зміна правил розподілу з "прекрасних, перевірених часом" радянських на "страшні, звірячі та непридатні для України" західні

І от після всіх спільних витрат лікарі рахують свій чистий дохід, той, що лишився їм на життя. Суми дещо різні залежно від числа укладених контрактів, але починаються від 10-12 тис. грн. Це замість 4-5 тисяч усі попередні роки. І це ще не повна виплата. У наступному місяці за такого ж розподілу очікується "мінімалка" від 16 кілогривень. Нагадую: на медреформу не виділяли жодної копійки додаткових коштів. Це виключно зміна правил розподілу тих коштів, які вже були у бюджеті цього року (і попередні роки так само!). Зміна з "прекрасних, перевірених часом" радянських на "страшні, звірячі та непридатні для України" західні.

Ось такі "жахи західного життя" та "прогнозований провал медреформи" у реаліях провінційної Черкащини. Отак "заслана американка руйнує нашу прекрасну медицину". У мене все.

А, стоп, ще не все. Чи всі задоволені тим, що відбулось? Уявіть, не всі! Лікарі вторинної ланки – хірурги, лори, гастроентерологи та інші профільні фахівці виявляється ображені тим, що "прості" терапевти тепер отримують більше за них. Це вважається нечуваним неподобством. Порушенням "історичної традиції" медичної корпорації. Українська "тотемна тварина" - жаба - душить їх так, що аж заїжджому столичному гостю за версту видно ці страждання. А все дуже просто – Рада поки що не ризикнула поширити медреформу на вторинну та третинну ланки. Вони досі "живуть за Семашком", поки на "первинці" "жорстоко експериментує" американка Супрун.

Як скоро у лікарів "вторинки" та "третинки" їхнє обурення "несправедливою медреформою" перейде у фазу раціонального мислення та простого розрахунку?

Цікаво, як скоро у лікарів "вторинки" та "третинки" їхнє обурення "несправедливою медреформою" перейде у фазу раціонального мислення та простого розрахунку з калькулятором у руці: скільки ж вони почнуть отримувати, якщо також розпрощаються із совком у головах, та почнуть вимагати від Ради "американської" медреформи для себе? Як тільки це станеться, в медицині розпочнеться справжня Революція гідності. Як пацієнт, я сподіваюсь до цього дожити.

Передруковується з дозволу автора і видання "Обозреватель"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі