Підвищення пенсій – нова мильна бульбашка до виборів

Більшість пенсіонерів житиме по-старому

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман анонсував індексацію пенсій з 1 березня 2019 року. За його словами, це буде "системне підвищення, кожен рік".

З одного боку є ніби позитивне рішення, яке прийняли у рамках пенсійної реформи. Полягає в тому що індексація пенсії буде проводитися щорічно, не залежатиме від політичних чинників. Тому що раніше в Україні пенсії зазвичай підвищували перед виборами. Потім на кілька років про пенсіонерів забували. Перед виборами про них знову згадували - є 12 мільйонів людей, яким треба підвищити соціальні стандарти.

Раніше в Україні пенсії зазвичай підвищували перед виборами. Потім на кілька років про пенсіонерів забували

Другий момент - це модель індексації. В Україні, на жаль, існуюча система нарахування пенсій сформована так, що дуже повільно збільшується мінімальна пенсія. Від індексації виграватимуть ті пенсіонери, які отримують досить великі виплати - 4 тисячі і плюс. А пенсіонери, які умовно кажучи, мають на рівні 2-3 тисяч грн фактично не відчуватимуть цього покращення. Щоб отримувати 4 тисячі і плюс треба було мати офіційне працевлаштування з пристойною заробітною платою останні 10-15 років. І що головне - вихід на пенсію мав припадати на період після 2005-го року. Якщо подивимося на ці вихідні дані, то виплати 4 і більше тисяч на місяць мають значно менше, ніж тих, які отримують мінімальну або середню пенсію. Тому в уряду з'являється досить красива картинка - можуть сказати, що пенсії проіндексовані і пред'явити навіть окремі групи пенсіонерів, які отримують 400-500 гривень до своїх щомісячних. Але при цьому рівень мінімальної пенсії, рівень середньої пенсії буде зростати досить повільно. Але про це влада буде уникати розмов. А показуватиме суспільству групу тих, хто має пенсії до 6 тисяч гривень.

Від індексації виграватимуть ті пенсіонери, які отримують досить великі виплати - 4 тисячі і плюс

Основна маса людей отримують менше. Багато хто з цих людей живуть у селі. Там займаються присадибним домогосподарством. Їхня соціальна активність на досить низькому рівні. Серед інших соціальних груп дуже багато тих, які працювали на малу зарплату, отримували виплати у конвертах, працювали за кордоном. Найбільш активна група, хоча і в меншості, але отримує певний такий подарунок від влади. Більш пасивна і більш чисельна група пенсіонерів буде залишатися у злиднях. Рівень мінімальної пенсії для них буде зростати дуже повільно.

Невдоволення буде пасивне. Більшість пенсіонерів за цю владу голосувати не будуть. А ця влада вже і не розраховує на їхні голоси. Використовують інші технології.

Чи вистачить коштів на підняття пенсій? Так.

Бо зростання буде потужно виглядати лише на слайдах Міністерства соціальної політики і Пенсійного фонду. Збільшення трансферу який бюджет перераховує на покриття дефіциту пенсійного фонду складатиме декілька десятків мільярдів гривень. Суттєвого навантаження на бюджет не буде. А якби було збільшення мінімальної пенсії досить потужне і якщо б підтягнули мінімальну пенсію до хоча б рівня реального прожиткового мінімуму в Україні у 3-3,5 тис. грн (а не офіційного), тоді це призвело б до необхідності дійсно вливати значні фінанси. Але влада зараз проводить політику штучного маніпулювання соціальними стандартами. Наприклад, збільшують мінімальну заробітну плату і прекрасно розуміють - основний тягар буде покладено на реальний сектор економіки, на бізнес. Бюджетники і їхня тарифна сітка лише частково буде змінена за рахунок цього підняття. Бюджетні витрати не будуть ключовими. Так само ці всі індексації пенсій - для того, щоб показати красиву картинку. В реальності по всій масі пенсіонерів суттєвого збільшення соціальних стандартів не буде.

Влада зараз проводить політику штучного маніпулювання соціальними стандартами

Уряд будує ширму до виборів. Зараз малюють красиву картинку про пенсії. Тягнутимуть час до березня. А далі як вийде. Бо вибори президента. І якщо Порошенко програє, тоді пробачте пенсіонери. Але питання вже не до нас, а до нової влади. Якщо виграє, все одно буде зрозуміло - це мильна бульбашка, а не справжнє підняття пенсій. Сподівання на те, що певний відсоток людей поведуться на цю ширму у влади є. Але вони прекрасно розуміють, що соціальні стандарти не покращаться до необхідного рівня. Що я маю на увазі? Якщо взяти реальний прожитковий мінімум в Україні - він має бути на рівні приблизно 3,5 тис. грн. Якщо брати не ті показники, які малюють нам в уряді. А мінімальні соціальні стандарти, щоб вистачало не лише на комуналку і хліб. А й ліки можна було купити. Мінімальну пенсію варто підтягнути до мінімальної зарплати. Вона не може бути меншою мінімального соціального стандарту.

Навіть якщо буде пенсія мінімальна 3,5 тис. грн ми не досягнемо рівня забезпечення докризового періоду. Але люди хоча б частково зможуть задовольняти базові людські потреби.

Олексій Кущ, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі