Що неодмінно варто побачити і скуштувати в Берліні

Бюджет подорожі та ціни

Берлін має два обличчя. Історичне — з Бундестагом, Бранденбурзькими воротами, Єврейським музеєм та пунктом контролю "Чарлі". І сучасне — з галереями, стріт-артом, дизайнерськими магазинами та клубами.

Зібрала для вас основні цікаві місця Берліну, які допоможуть відкрити його повністю.

1. Бундестаг.

Щоб побачити Берлін з висоти, можна піднятися на дах Бундестагу. Точніше — в його купол. Прозора, наче повітряна конструкція зі скла і металу мене привабила більше, ніж панорамний вигляд.

Можна взяти на вході аудіогід та ознайомитися з основними пам'ятками Берліну з висоти, а потім пройтися тими, що зацікавили найбільше.

Візит у Бундестаг безкоштовний. Але щоб туди потрапити, потрібно заздалегідь зареєструватися онлайн на сайті Бундестагу. На вибір можна лише відвідати купол, зробити екскурсію по будівлі парламенту або прослухати лекцію і відвідати купол.

За тиждень до мого приїзду вже не було вільних місць на відвідування куполу. Довелося бронювати з екскурсією на 1,5 години. На щастя, вона була цікавою. Ми сиділи в залі засідань. Нам показували, як відбуваються голосування, як депутати розв'язують спірні питання. Потім гуляли будинком парламенту, де ще збереглися написи радянських солдатів: "Здесь был Вася", "Берлину крышка", "Привет из Сталинграда".

У Бундестазі ще збереглися написи радянських солдатів: "Здесь был Вася", "Берлину крышка", "Привет из Сталинграда"

Потрібно мати з собою паспорт, оскільки всередині треба пройти контроль. Якщо запізнитися на свій час, то вас не пустять. Також будь-який візит можуть скасувати без попередження у випадку засідання парламенту чи в мірах безпеки.

2. Берлінська стіна та East Side Gallery.

Щоб відчути особливість міста, раджу побачити західну та східну його частини, адже різниця між ними все ще відчувається.

Можна прогулятися по району Фрідріхсгайн та через міст Обербаум перейти в Кройцберг. Ці два райони найкраще показують різні частини міста. Фрідріхсгайн — хіпстерський: гарні кав'ярні, недорогі ресторанчики, магазини берлінських дизайнерів, кілька відомих галерей знаходяться тут. Натомість в Кройцбергу багато муралів відомих художників.

Можна взяти велосипед на прокат та проїхатися вздовж відміток, де раніше знаходилася берлінська стіна. Зупинитися біля East Side Gallery – своєрідної галереї просто неба довжиною 1,3 км. Залишки стіни розмалювали 118 художників з різних країн у 1990 році після її падіння. Мурали зображають політичні та соціальні події тих часів. Найвідоміший з них - "Поцілунок смерті": Брежнєв цілує керівника НДР Еріка Хоннекера.

3. Музеї та галереї.

У центрі Берліна на невеликому острові знаходиться комплекс з 5-ти музеїв – "музейний острів". Вхід - 18 євро. Любителі історії та античності повністю задовольнять тут свої апетити. Серед експонатів представлені античні скульптури, зброя, прикраси і монети. Серед єгипетської колекції - знаменитий бюст Нефертіті. А в Старій галереї мистецтв можна помилуватись живописом 19 ст.

У центрі Берліна на невеликому острові знаходиться комплекс з 5-ти музеїв – "музейний острів". Вхід - 18 євро

Шанувальникам сучасного мистецтва та фотографії раджу прогулятися вулицею Auguststrasse. Квартал просто всіяний маленькими приватними галереями. Практично всі вони безкоштовні.

Також мені сподобалися наступні три музеї сучасного мистецтва:

- Urban Nation — музей стріт-арту, де під одним дахом можна побачити роботи Banksy, Blek la Rat, Invader, Vhils, ROA та безліч інших. Роботи цікаві любителям концептуального мистецтва — коли простий малюнок говорить більше, ніж всі політики чи бізнесмени світу. Вхід безкоштовний.

- Музей Фотографії є одночасно фондом відомого фотографа Гельмута Ньютона. Тут знаходиться велика виставка його робіт. Ньютон був одним зі знаменитих фешн фотографів для журналу Vogue та кількох домів моди, зокрема Valentino. Найпровокативніші його роботи — фото оголених жінок. Кого цікавить як змінювалися тренди у ставленні суспільства до оголеного тіла та до моди, раджу сходити сюди. Вхідний квиток коштує 10 євро.

- Hamburger Bahnhof — музей сучасного мистецтва, розташований у приміщенні колишнього залізничного вокзалу Берліну. Квиток також — 10 євро. Тут можна знайти роботи Енді Воргола (навіть його супер-відому "Мерилін Монро"), Роя Ліхтенштейна, Сая Твомблі та ін.

4. Блошині ринки.

Я ще не зустрічала, щоб ринки вживаних речей були такими популярними, як в Берліні. Щонеділі у Mauerpark організовується ринок, де місцеві продають речі, якими більше не користуються. Тут можна знайти меблі, одяг, картини, колекційні іграшки, інструменти, вінілові платівки та безліч інших речей. Часто грає жива музика.

На ринку можна як купити собі щось з вінтажних речей, так і просто відчути атмосферу цієї берлінської традиції.

Що скуштувати у Берліні?

Найпопулярніша нині страва — шаурма, особливо Mustafa Kebab. Вона коштує від 3 до 7 євро, залежно від наявності додаткового гарніру.

Перекусити можна традиційними німецькими ковбасками curry wurst по 2,5 євро.

Знаковою є бургерна Burgermeister. Вона розташована під мостом в колишньому громадському туалеті. Не поспішайте засуджувати, це місце шалено популярне у берлінців. Бургери коштують від 4 євро.

Перекусити можна традиційними німецькими ковбасками curry wurst по 2,5 євро

Великої популярності набувають ресторани азійської кухні: в'єтнамські, китайські, тайські. Ціни в них починаються від 4,5 євро за велику тарілку супу з м'ясом або порцію локшини чи рису з куркою. Найвідоміший ресторан - Cocolo Ramen, де можна скуштувати велику порцію гарячого японського супу рамен за 10 євро. Заклад настільки популярний, що тут практично завжди черги, але вони досить швидко проходять.

Випити кави або гарячого шоколаду варто у The Barn.

У Берлін з Києва та Львова літає Wizzair. Ціни від 360-650 грн в один бік. У МАУ - від 1600 грн у два боки за lowcost-тарифами.

На житло у Берліні є сезонний спад цін. У березні цього року я знаходила велику кімнату на Airbnb за 23 євро/доба (на двох) у затишному районі Фрідріхсгайн, недалеко від East Side Gallery. А влітку мені досить важко було знайти на Airbnb щось дешевше 50-60 євро навіть у віддалених районах. Ціни на готелі та хостели влітку не рідко стартують від 70-100 євро за людину. Важливо шукати житло дуже заздалегідь.

Ціни на готелі та хостели влітку не рідко стартують від 70-100 євро за людину. Важливо шукати житло дуже заздалегідь

Щодо транспорту у Берліні діє єдиний квиток на потяги, метро чи автобуси. Ціна залежить від зон: А, В, С.

Практично всі музеї, історичні пам'ятки та готелі/хостели знаходяться в зонах А і В. Ціна разового квитка у цих зонах - 2,8 євро, денного - 7 євро.

Аеропорт Шенефельд, куди з України прилітає Wizzair, знаходиться в зоні C. Такий разовий квиток коштує 3,4 євро. Квиток діє на всі види транспорту протягом 2-х годин.

Оренда велосипеда - 10-12 євро за день.

Транспорт виходив у мене однією з найдорожчих статей подорожі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі