У нас є тисячі способів програти і всього кілька – перемогти

Наша нова стабільність – це нестабільність

Усе частіше ловиш себе на думці, що нема про що писати.

Не тому, що нічого не відбувається - з цим якраз все гаразд. Зрада і перемога крокують пліч-о-пліч країною. Можна без зайвих проблем торгувати емоціями - складаючи гирьки на ту чашу терезів, яка ближче.

Але при цьому всі магістральні тренди вже розкладені по поличках, - пише Павло Казарін для "Крим.Реалії".

Можна без зайвих проблем торгувати емоціями. Але при цьому всі магістральні тренди вже розкладені по поличках

Віктор Медведчук викупив телеканал? Нічого нового. Порядок денний реваншу обробляють щільно і наполегливо - капіталізуючи втому і розчарування. Ті, хто працюють на проросійські медіа, оголосять себе опозицією і продовжать називати себе журналістикою. Не замислюючись про те, з якої кишені їм платять за контент.

Україна вийшла з СНД і розриває "великий договір про дружбу" з Росією? Було б несподіванкою в 2013-му. Сьогодні - закономірний підсумок вторгнення, хіба що запізнілий на три роки. У цю ж скарбничку - нова символіка армії, естетична деколонізація, взаємні санкції і обрубування ниточок.

Корупційні скандали? Було б дивно, якби їх не було. Країна від народження живе в ситуації, коли корупція - основа соціального договору. "Колективне благо належить тому, хто його віджав". Хтось віджав завод. Хтось - місце у дворі під гараж. Ми чуємо про неї частіше лише тому, що замкова медіащілина перетворилася в розкриті навстіж медіадвері.

Країна від народження живе в ситуації, коли корупція - основа соціального договору

Захід замикається на своїх проблемах? Теж не новина. Втома від змін по всьому світу приводить до влади тих, хто торгує порядком денним вчорашнього дня. У якому рука об руку йдуть ізоляціонізм, націоналізм і негайна меркантильність. Обличчя американських республіканців вже не Маккейн, а Трамп. Обличчя Польщі - не Туск, а Качинський. Наші виклики лише збіглися з епохою викликів на колективному "Заході". І нам впору вчитися у Європи не тільки тому, "як треба", а й тому, як "не варто".

Реформи йдуть зі змінним успіхом і регулярними відкатами? А хто обіцяв, що буде інакше? Держава була приватизована не нами. Люди, які відтіснили собі сфери і галузі, доклали чимало сил для встановлення цього статус-кво. Чому вони раптом повинні добровільно капітулювати перед спільним інтересом ціною свого персонального?

Реванш популістів? Закономірна історія для бідної країни, яка скучила за стабільністю. Попит на гомеопатію однаковий - що в політиці, що в медицині. Кров, піт і сльози сьогодні не в честі. Усі хочуть швидко, безболісно і недорого. Наслідки попиту давно описані - але кого це хвилює.

Кров, піт і сльози сьогодні не в честі. Усі хочуть швидко, безболісно і недорого

Україна ділиться на тих, кому вона потрібна, і тих, кому ні. А ті, кому вона потрібна, діляться на тих, хто готовий вкладати в цей процес, і тих, хто чекає, що йому побудують країну.

У нашій реальності майже не залишилося несподіваного.

До зими 2013 року нам здавалося, що ми знаємо про країну все. Кожна ділянка порядку денного була акуратно скопана і багаторазово вивчена. Майдан зірвав завісу - і виявилося, що новий порядок денний як некопана цілина розстеляється до самого горизонту.

Можна було писати про що завгодно. Все було новим і незнайомим. Люди. Війна. Відносини. Ревізія історії. Символи. Самовідчуття. І наступні чотири роки ми займалися тим, що заново формулювали себе і країну.

У загальних рисах цей процес завершено. Рецепти перемоги і поразки, виклики та ризики - якщо в 2015-му описати Україну було явно непростим завданням, то в 2018-му з цим більш-менш все ясно. У нас є тисячі способів програти. І зовсім небагато способів добитися успіху. Наша нова стабільність - це нестабільність.

Так завжди буває, коли танцюєш танго на мінному полі.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі